Producenci regionalnych przysmaków po kolei przedstawiali historię, recepturę i proces produkcji swoich specjałów. Do ich produkcji nie używa się konserwantów, lecz naturalnych środków konserwujących, takich jak sól, pokrzywa, czy czosnek. O walorach smakowych małopolskiego jadła członkowie rady mogli się przekonać degustując zaprezentowane produkty. Wicemarszałek chciał, aby przedstawiciele wytwórców zdradzili wszystkie tajniki receptury i produkcji smakołyków. Jak zaznaczył Wojciech Kozak małopolskie specjały są bogactwem regionu. - Musimy dbać o zachowanie kulinarnego dziedzictwa naszych przodków nie tylko dla nas, ale także dla przyszłych pokoleń. Produkty tradycyjne promują nasz region na całym świecie – dodał.
***
Produkty tradycyjne – są to produkty rolne i środki spożywcze, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za metody te uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Prawo do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych mają produkty, które charakteryzują się tradycyjną, ugruntowaną w czasie metodą wytwarzania. Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu.
Zadaniem Rady ds. Produktów Tradycyjnych jest ocena merytoryczna wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych w zakresie spełnienie przez produkt wymagań określonych w ustawie o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Pozytywnie ocenione wnioski na spotkaniu Rady zostają przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które ostatecznie decyduje o wpisaniu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.