Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Festiwal Śliwki, Miodu i Sera

12 sierpnia 2008
Ciasto z miodem i orzechami, miód pitny półtorak i „Spóła” – to zwycięskie produkty Festiwalu Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej. Festiwal, który odbył się po raz pierwszy, został zorganizowany pod patronatem Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Nawary.

Festiwal poprzedzony był XXXII Konferencją Pszczelarską, zorganizowaną przez Koło Pszczelarskie w Laskowej i Urząd Gminy. W trakcie konferencji miał miejsce kiermasz produktów pszczelich.

W czasie  Festiwalu, oprócz konkursu kulinarnego, obyła się parada uliczna, wystawiono sztukę "Gargantua i Pantagruel" w reżyserii Piotra Bikonta, wystąpiła grupa kaberetowa „Kuzyni” i Cameron Vegas z Walii. Festiwal Śliwki, Miodu i Sera ma stać się coroczną imprezą w Laskowej.


NAGRODZENI

Grand Prix:  Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej - ciasto z miodem i orzechami oraz całe stoisko
Druga nagroda: Grzegorz i Zygmunt Frączkowie z Pisarzowej - miód pitny półtorak
Trzecia nagroda: Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej - „Spóła”

Wyróżnienia: 

1. Koło Gospodyń z Zalesia - sery kogutki
2. Kazimiera Piwowar z Męciny - podpłomyk z miodem
3. Maria Szyrszeń - kołoc
4. Wanda Majerska - pierożki z serem w sosie śliwkowo-miodowym
5. Stanisław Nowak – pstrąg e śliwką suszoną
6. Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej - żeberko w miodzie
7. Koło Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny - „Dzika Noga”
8. Koło Gospodyń Wiejskich z Krasnych-Lasocic - kołacz kraścieński
9. Stadnina Koni „U Gazdy” w Żmiącej - placek śliwkowy
Specjalne wyróżnienie honorowe: Ryszard Piaskowy - sery owcze białe i wędzone

(azlo)

Tagi: WYDARZENIA