Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Dziś ostatni dzień na zgłoszenia do III Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności 2017”!

07 lutego 2017
28 lutego 2017
Do dziś, 28 lutego, trwają zgłoszenia do III Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego 'Smak Gościnności', którego finał odbędzie się 31 marca b.r. w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Celem konkursu jest promocja małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych.

Tegorocznym tematem przewodnim konkursu jest „jagnięcina podhalańska”. W minionych latach tematem przewodnim było jabłko z Raciechowic i kapusta charsznicka.

Podczas finału III edycji konkursu swoją obecnością i pracą w jury zaszczycą nas szefowie kuchni znanych restauracji i hoteli, a także mistrzowie kulinarni.

Główną ideą Międzynarodowego Konkursu „Smak Gościnności” jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczniowie będą mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań zawodowych, pobudzenia kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności, a wszystko to okraszone szczyptą mobilizującej rywalizacji.

Tegoroczna edycja konkursu przewiduje uczestnictwo 12 dwuosobowych zespołów z Polski i z zagranicy, które oprócz kulinarnych popisów, przeprowadzą również dla jury krótką prezentację ustną na temat przygotowanej potrawy. Zakwalifikowane zespoły przystąpią do pracy nad zakąską zimną lub gorącą oraz daniem zasadniczym wykorzystując składnik tematu przewodniego Konkursu, czyli Jagnięcinę Podhalańską.

Jagnięcina podhalańska nieprzypadkowo stała się tematem przewodnim Smaku Gościnności 2017. Ze względu na wykorzystanie do produkcji jagnięciny podhalańskiej jagniąt rasy „polska owca górska” oraz „cakiel”, a także tradycyjny i niezmieniony od wieków sposób chowu owiec jest to unikatowy produkt regionalny. Warto wiedzieć, że chów owiec górskich, którego produktem jest jagnięcina podhalańska, odbywa się w warunkach górskich, w małych ekstensywnie utrzymywanych stadach owiec żywionych naturalnymi paszami pochodzącymi głównie zasobów. Pastwiska nie są nawożone, charakteryzują się dużym zróżnicowaniem botanicznym, co wpływa na walory smakowe.

III edycja konkursu organizowana jest przez Małopolską Szkołę Gościnności we współpracy z regionalnymi hodowcami.

Patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa.

Więcej informacji na stronie: http://zsp.edu.pl/index.php/szkola/konkurs-gastronomiczny

Galeria zdjęć

Autor: Redakcja