Po mszy św., odprawionej w Kościele pw. Matki Bożej Wspomożenia Wiernych, mieszkańcy gminy udali się w orszaku z wieńcami żniwnymi przed scenę widowiskową, by wspólnie - tak, jak każe tradycja - cieszyć się z pomyślnie zakończonych prac polowych podczas zabawy dożynkowej.
- Małopolska to piękna i niezwykła kraina, bogata w przyrodę, kulturę i ludzi, na mapie której jest ważna miejscowość – Ropa. Tu widać dobrego gospodarza. Coroczne spotkanie, w ciepłej i życzliwej atmosferze ma zawsze niezwykle pozytywny wymiar. Dobro, które stąd emanuje powoduje to, że Ropa jest miejscem wyjątkowym w Małopolsce – mówił Leszek Zegzda z zarządu województwa.
Zgodnie z tradycją dożynkową ważnym elementem święta plonów są zawsze obrzędy: przekazania wieńców i dzielenia chleba. Okazały wieniec przyjął od gospodarzy wójt Ropy Jan Morańda, a chlebem częstowała przewodnicząca Rady Gminy Maria Białoń.
Dobrą zabawę zapewniły uczestnikom dożynek zespoły regionalne: Okaryna z Ropy oraz Pogórzanie z Gorlic, dziecięcy zespół wokalny „Gorące Serca” z Izb, a także zespół taneczny Explosion z Ropy. Nietypowymi atrakcjami wydarzenia były: pokaz produkcji lodów metodę ciekłego azotu, przygotowany przez uczestnika programu Top Chef Artura Augustyńskiego, a także przerywniki muzyczne – piosenki wykonane przez współprowadzącego imprezę Jacka Kawalca. Na wieczór organizatorzy zaplanowali koncerty: grupy byłego muzyka Lombardu Zbigniewa Forysia - Foryś Band i grającego w rytmach disco polo zespołu Lesioki oraz zabawę taneczną „do białego rana” przy muzyce zespołu Sukces.
(Agenda UMWM w Nowym Sączu)