Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządczwartek, 23 maja 2024II Sesja Sejmiku Województwa Małopolskiego VII kadencjiZapraszamy na II Sesję Sejmiku Województwa Małopolskiego VII kadencji. Obrady rozpoczną się 23 maja (...)
- Samorządśroda, 22 maja 2024Prawie 15 mln zł na stabilizację osuwisk w MałopolscePowodują zagrożenia komunikacyjne i infrastrukturalne. Utrudniają dojazdy do szkół, miejsc pracy czy (...)
- Samorządponiedziałek, 20 maja 2024Miejsce szczególne w polskiej pamięci18 maja 2024 roku, w 80. rocznicę Bitwy o Monte Cassino, we Włoszech uroczyście przypomniano militarne (...)
Najnowsze artykuły:
- Biznes i gospodarkaczwartek, 23 maja 2024Space Week na AGH: Odkrywamy Kosmiczne Możliwości Małopolski!W dniach 17-24 maja 2024 roku Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie stała (...)
- Biznes i gospodarkaczwartek, 23 maja 2024Najlepsze gry wyróżnioneOd 19 do 21 maja Małopolska gościła uczestników Digital Dragons - jednej z największych w naszej (...)
- Kulturaczwartek, 23 maja 2024Kulturalna Małopolska na weekendKoncerty, spektakle, wystawy, warsztaty i tematyczne spotkania – sprawdź wydarzenia w małopolskiej (...)