Receptura wytwarzania tego pieczywa pochodzi z XV wieku. Wytwarzane w dawnych czasach bochenki tego chleba ważyły ok. 13 kilogramów. Waga obecnie produkowanych wynosi ok. 5 kg. Chleb jest produkowany z mąki żytniej. Wnioskodawcą wpisania tego produktu na listę jest piekarnia B.A. Madej.
Tradycja doceniona
Samorząd
05 października 2005
Na posiedzeniu Rady Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka została podjęta decyzja o przyznaniu statusu produktu tradycyjnego chlebowi prądnickiemu.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządpiątek, 14 czerwca 202470-lecie Powiatowego Domu Pomocy Społecznej w Płazie70-lecie istnienia obchodzi Powiatowy Dom Pomocy Społecznej im. Adama Starzeńskiego w Płazie. W uroczystej (...)
- Samorządpiątek, 14 czerwca 2024Jubileuszowe dni gminy Wielka WieśTo był czas podsumowań, gratulacji i podziękowań. W czwartek 13 czerwca w Dworze w Tomaszowicach (...)
- Samorządczwartek, 13 czerwca 2024Z pamięcią o pierwszych wywiezionych do KL AuschwitzUchwałą Sejmu 14 czerwca obchodzimy jako Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Niemieckich Nazistowskich Obozów (...)
Najnowsze artykuły:
- Samorządpiątek, 14 czerwca 202470-lecie Powiatowego Domu Pomocy Społecznej w Płazie70-lecie istnienia obchodzi Powiatowy Dom Pomocy Społecznej im. Adama Starzeńskiego w Płazie. W uroczystej (...)
- Samorządpiątek, 14 czerwca 2024Jubileuszowe dni gminy Wielka WieśTo był czas podsumowań, gratulacji i podziękowań. W czwartek 13 czerwca w Dworze w Tomaszowicach (...)
- Fundusze europejskiepiątek, 14 czerwca 2024Nowa siedziba Centrum Zdrowia Psychicznego Kraków-PodgórzeW piątek 14 czerwca odbyło się uroczyste otwarcie nowej siedziby Centrum Zdrowia Psychicznego Kraków-Podgórze. (...)