Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Strasburg rozsmakował się w Małopolsce

Samorząd
24 czerwca 2014
Prezentacja bogatej oferty turystycznej Małopolski i jej potencjału biznesowego – to główne cele, jakie przyświecały spotkaniu w Stałym Przedstawicielstwie RP przy Radzie Europy w Strasburgu. O walorach naszego regionu mówił tam m.in. marszałek Marek Sowa.

Pretekstem do spotkania w Strasburgu było 10-lecie członkostwa Polski w Unii Europejskiej, 15. rocznica przystąpienia do NATO i 25. rocznica wyborów czerwcowych w RP. Na Małopolskie Śniadanie, którego gospodarzem był marszałek Marek Sowa, zostali zaproszeni reprezentanci praktycznie wszystkich państw członkowskich UE. Goście mogli nie tylko poznać historię poszczególnych zabytków naszego regionu, ale też spróbować tradycyjnych przysmaków, m.in. oscypka, bryndzy, jabłek łąckich, suski sechlońskiej czy kiełbasy lisieckiej.

– Dzisiejsze spotkanie to zaproszenie do odwiedzenia naszego regionu i poznania rzeczywiście wszystkich smaków Małopolski – nie tylko tych związanych z jedzeniem. Ostrzegam jednak: smakowanie Małopolski grozi zakochaniem się w niej bez pamięci – mówił z uśmiechem marszałek Sowa. 

Główną częścią całego spotkania była prezentacja Zygmunta Berdychowskiego, radnego wojewódzkiego i pomysłodawcy Forum Ekonomicznego w Krynicy, największej konferencji w Europie Środkowej oraz Wschodniej. Jak podkreślał Berdychowski, w każdym roku na Forum przyjeżdża ponad 2500 gości – liderów życia politycznego, gospodarczego i społecznego – oraz 500 dziennikarzy z blisko 60 krajów Europy, Azji i Ameryki. W tym roku będzie się ono odbywać od 2 do 4 września. 

Warto podkreślić, że organizacja Małopolskiego Śniadania odbyła się przy współpracy z Ambasador Urszulą Gacek. Dzięki temu Małopolska mogła się zaprezentować podczas czerwcowej sesji Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy.

(kor)

Galeria zdjęć