Po mszy św. w kościele parafialnym pw. św. Wawrzyńca Męczennika w Wojniczu barwny korowód z wieńcami dożynkowymi przeszedł do parku miejskiego. Tam staropolskie zwyczaje i obrzędy przypomniał zespół „Echo Doliny” z Biadoli Radłowskich. Starostowie dożynkowi – Sabina i Grzegorz Nowakowie, producenci borówki amerykańskiej, przekazali chleb upieczony z tegorocznych zbiorów gospodarzom dożynek – staroście tarnowskiemu Romanowi Łucarzowi i burmistrzowi Wojnicza Tadeuszowi Bąkowi.
Anna Pieczarka z zarządu województwa dziękowała rolnikom z powiatu tarnowskiego za pracę przy tegorocznych żniwach.
Był to trudny rok, bo była powódź i susza. Zebrać plony z pola nie było łatwo. Ale dzielnie stawialiście czoła wszystkim przeciwnościom, czego efektem jest szesnaście przepięknych wieńców dożynkowych na dzisiejszej uroczystości, bo tyle jest gmin w powiecie. Dziś wyrażamy podziw dla Waszej pracy, ale także nasz szacunek dla chleba, który wyrasta z polskiej kultury
- mówiła Anna Pieczarka.
Rolnikom za trud pracy dziękowali również wiceminister zdrowia Józefa Szczurek-Żelazko, posłowie Anna Czech, Wiesław Krajewski i Michał Wojtkiewicz, senator Kazimierz Wiatr oraz radni województwa – Wojciech Skruch i Stanisław Sorys.
Podczas dożynek realizowane były warsztaty kulinarne i rękodzieła dla wszystkich chętnych. Wcześniej w gminach powiatu tarnowskiego – w ramach tego projektu – przeprowadzone zostały warsztaty „Plon niesiemy, plon…”, których celem było poznanie tradycyjnych zasad robienia wieńca dożynkowego.
Anna Pieczarka wręczyła upominek sołtysowi Zakrzowa Józefowi Szczupakowi, który zwyciężył w konkursie na najlepszego sołtysa powiatu tarnowskiego 2018. Natomiast starosta Roman Łucarz i burmistrz Tadeusz Bąk przekazali kwiaty i podziękowania Annie Pieczarce za to, że wskutek jej działań ziemia tarnowska staje się coraz piękniejsza.