Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Promocja żywności wysokiej jakości - warsztaty kulinarne w Zakopanem

Rolnictwo
01 grudnia 2021
Pokaz gotowania i warsztaty kulinarne z przyrządzania potraw z jagnięciny, które poprowadził wspaniały kuchmistrz z krakowskiej restauracji w Zespole Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem już za nami.

W uroczystym otwarciu wydarzenia udział wzięli m.in.: Jan Piczura – Radny Województwa Małopolskiego, Piotr Bąk – Starosta Tatrzański, Władysław Filar – Wicestarosta Tatrzański oraz Janina Rzepka – pierwszy baca – kobieta w historii pasterstwa.

We wtorek 30 listopada w Zakopanem miłośnicy produktów regionalnych oraz tradycyjnych i małopolskiej kuchni mogli w pierwszej kolejności zobaczyć mistrza kulinarnego, który z małopolskich produktów regionalnych, tradycyjnych, a także tych rekomendowanych do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska „wyczarował” wykwintne dania, a następnie odtworzyli je własnymi siłami „pod okiem” kuchmistrza.

Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”. Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.

Galeria zdjęć