Uczestników warsztatów przywitali: Andrzej Pawlikowski - Dyrektor Szkoły, Robert Bylica - Radny Województwa Małopolskiego oraz Anna Glixelli - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.
Przyszli kucharze i szefowie kuchni mogli zaczerpnąć wiedzy teoretycznej oraz praktycznej od renomowanego szefa kuchni krakowskiej restauracji. Tematem przewodnim pokazu gotowania i warsztatów była jagnięcina.
Jagnięcina Podhalańska w 2012 r. została wpisana do unijnego rejestru Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mięso jagnięce jest bardzo zdrowe i delikatne. Z uwagi na walory zdrowotne oraz smakowe promocja jagnięciny poprzez organizację warsztatów kulinarnych ma zachęcić młodzież do przyrządzania potraw z wykorzystaniem rodzimego produktu.
Kolejna edycja warsztatów z przyrządzania potraw z jagnięciny zakończyła się zestawem wykwintnych potraw przygotowanych pod okiem krakowskiego kuchmistrza. Pierwszą zaprezentowaną potrawą było Ragout z jagnięciny z leśnymi grzybami podane z kopytkami, następnie przygotowano Rillettes (smarowidło) z Pstrąga Ojcowskiego, który jest produktem wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Jako dwa ostatnie dania uczestnicy przygotowali Ossobuco jagnięce na ziemniaczanym puree oraz comber jagnięcy z liśćmi brukselki i kalafiorem.
Organizacja warsztatów kulinarnych ma na celu podtrzymanie dziedzictwa kulinarnego, promocję i rozpowszechnianie wiedzy na temat wysokiej jakości produktów z Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.