Tematem przewodnim była jagnięcina z Podhala, nie zabrakło też pstrąga ojcowskiego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT). W warsztatach wzięli udział miłośnicy gotowania, szczególną wagę przywiązujący do surowców wysokiej jakości, z których przyrządzili wykwintne dania.
Produkty regionalne i tradycyjne to element naszej małopolskiej tożsamości. To jeden z magnesów, które przyciągają do Małopolski i stanowią o turystycznej atrakcyjności regionu
- zaznacza wicemarszałek Łukasz Smółka.
Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”. Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.