Tegoroczna odsłona Festiwalu to sentymentalna podróż w czasie i niepowtarzalna okazja, by nieco starszym przywołać obrazy i smaki dzieciństwa, a tym nieco młodszym - przybliżyć klimat czasów młodości ich rodziców i dziadków. Nie zabraknie pysznych dań i smakołyków, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia
- mówi marszałek Jacek Krupa.
Specjały regionalnej kuchni wprost z food trucków, grill serwujący potrawy z lokalnych mięs i wędlin oraz kawiarenka retro z bogatą ofertą deserów i lemoniad przygotowanych na bazie wód mineralnych z małopolskich źródeł, to tylko część powodów dla których tłumy mieszkańców przybyły na Plac Wolnica w niedzielne popołudnie. Miłośnicy regionalnych smaków mogli zrobić zakupy i zabrać do domów pyszne miody, świeże wędliny, puszyste pierogi, chrupiące pieczywo, świeżo tłoczone soki i wiele innych małopolskich specjałów.
Gotowania wyśmienitych potraw uczono się od najlepszych. Nowoczesne wariacje kulinarne na temat tradycyjnych dań przygotowali dwaj znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz. Nad całością czuwał Adam Chrząstowski - ambasador wydarzenia, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce oraz Jacek Szklarek - ekspert żywieniowy i założyciel polskiego Slow Foodu.
O dobry nastrój i zdrową rywalizację na festiwalu zadbała blogerka kulinarna – autorka bloga „Ostra na słodko”, znana z polskiej edycji MasterChefa Sylwia Ładyga. To ona zaangażowała uczestników do wspólnej zabawy i poprowadzi konkursy kulinarne. Każdy, kto odwiedził festiwal mógł zaśpiewać w rodzinnym karaoke oraz wziąć udział w quizach z atrakcyjnymi nagrodami. Nie zabrakło także atrakcji dla tych bardziej aktywnych, którzy nadmiar swojej energii mogli zamienić w pyszny i zdrowy koktajl stworzony przy pomocy blenderbike’a.
Dzieci również się nie nudziły. W specjalnej strefie zabaw poznały gry, w które bawili się ich rodzice, m.in. zagrały w klasy, w gumę, zakręciły hula-hop, porysowały po prawdziwej szkolnej, kredowej tablicy i zobaczyły kultowe polskie kreskówki.
Pozytywne emocje i wrażenia zostały uwiecznione na zdjęciach z fotobudki, a na wszystkich spragnionych chwili wytchnienia i relaksu czekały hamaki, leżaki i huśtawki. Wieczorem w kinie plenerowym zaprezentowano kultową polską komedię Stanisława Barei -„Miś”.
Ostatnia impreza w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku – „Smak Kontrolowany” odbędzie się 1 października w Nowym Targu.