To dobra i niezmiernie ważna wiadomość przede wszystkim dla studentów i mieszkańców naszego regionu. Nowa inwestycja pozwoli na zwiększenie możliwości rozwoju uczelni, poszerzy zakres zdobywania wiedzy i kompetencji studentów. Dzięki tej inwestycji otworzy się wiele możliwości dla studiujących w Małopolsce
- powiedział wicemarszałek Łukasz Smółka.
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, to projekt Uniwersytetu Rolniczego o łącznej wartości 65 mln zł. Plany obejmują kompleksową budowę wraz z instalacjami, infrastrukturą techniczną, drogami wewnętrznymi i parkingiem oraz pełne wyposażenie budynku w aparaturę badawczą, laboratorium, specjalistyczny sprzęt oraz meble.
To kolejne ważne przedsięwzięcie, które posłuży wzmocnieniu potencjału infrastrukturalnego sektora naukowo-badawczego Uniwersytetu Rolniczego. Dzięki temu współpraca z przemysłem rolno-spożywczym będzie jeszcze lepsza, a to przełoży się na komercjalizację wyników innowacyjnych badań. Zapewni także rozwój naszego regionu, a wraz z tym wsparcie dla mieszkańców Małopolski na temat zrównoważonego rolnictwa, zakupu zdrowszej żywności i świadomego odżywiania
- podkreślił wicemarszałek Łukasz Smółka.
Inwestycja zostanie zrealizowana dzięki środkom pochodzącym z Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.