Mimo niesprzyjającej momentami pogody, sporo chętnych przybyło do Andrychowa, Suchej Beskidzkiej i Zalipia by zakosztować małopolskich smaków. Dużą atrakcją było podglądanie miejscowych gospodyń w czasie gotowania tradycyjnych potraw. W Andrychowie panie przygotowały krupnik z kiełbasą lisiecką zaprawiony lubczykiem, w Suchej Beskidzkiej – placki ziemniaczane z oscypkiem, żurek z kiełbasą lisiecką i jajkami zielononóżki, a w Zalipiu pierogi z kapustą i kiełbasą lisiecką. Dzięki temu wszyscy zgromadzeni mogli przekonać się, że produkty regionalne mogą stanowić bazę różnorodnych potraw, którymi można uraczyć domowników i swoich gości.
Natomiast z myślą o najmłodszych zostały przygotowane specjalne warsztaty teatralno-plastyczne oraz quizy przybliżające wiedzę o produktach regionalnych.
Warto dodać, że w Zalipiu kampania „Zasmakuj w Małopolsce” towarzyszyła 51. edycji konkursu Malowana Chara. Nagrody tegorocznym laureatom wręczył Członek Zarządu Województwa Małopolskiego, Stanisław Sorys.
Przypomnijmy, kampania „Zasmakuj w Małopolsce” finansowana jest ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego.
(mbor, kor)