Pierwszy półfinał VII Małopolskiego Festiwalu Smaku rozpocznie się na Rynku w Oświęcimiu o godz. 10.00. Swoje specjały zaprezentują wystawcy z okolic Oświęcimia, Chrzanowa i Olkusza. Uczestnicy konkursu wystartują w czterech kategoriach. Zaprezentują ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą i potrawy „jak u mamy”. Jedną z atrakcji będzie pokaz gotowania.
Na straganach zagoszczą miody, chleby, karpie i wędliny. Można będzie spróbować produktów tradycyjnych i regionalnych: kiełbasy lisieckiej, suski sechlońskiej i pierożków złocistych z jabłkiem łąckim.
Przysmaki biorące udział w konkursie oceni publiczność i komisja konkursowa. Zwycięzcy zostaną zaproszeni do udziału w Wielkim Finale VII Małopolskiego Smaku, który odbędzie się 27 i 28 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie.
Podczas półfinału w Oświęcimiu na festiwalowej scenie wystąpią lokalni artyści i grupy taneczne, a wśród głosujących w plebiscycie zostaną rozlosowane atrakcyjne nagrody.
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie kulinarne. Promuje lokalnych producentów żywności, tradycyjny sposób wytwarzania potraw i ich oryginalną recepturę. Laureaci festiwalu otrzymują prawo posługiwania się znakiem „Małopolski Smak”.
Organizatorami półfinału są: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Oświęcimskie Centrum Kultury i Urząd Miasta w Oświęcimiu.