Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Święto Chleba – krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku

Samorząd
13 czerwca 2010
fot. Dominika Mysińska fot. Dominika Mysińska
Szynka podstolego z Podstolic najlepszym produktem krakowskiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku, a chleb jurajski z Kwaśniowa Górnego najsmaczniejszym pieczywem w ramach VII Święta Chleba. Choć w weekend 12-13 czerwca królował chleb i różne odmiany pieczywa, wystawcy zaprezentowali również inne produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne z Małopolski. Była również okazja, by pomóc powodzianom.

W sobotę Święto Chleba i Festiwal Smaku otworzyli marszałek Małopolski Marek Nawara i prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

fot. Dominika Mysińska

- Święto Chleba i trwający od czerwca do końca sierpnia „Małopolski Festiwal Smaku” to znakomita promocja małopolskich produktów, producentów i tradycyjnych potraw regionalnych - podkreślał marszałek Nawara. Jest to zarazem jedyny w Polsce cykl konkursów organizowany przez samorząd regionalny, w którym wybierani są najlepsi producenci żywności. To także znakomity sposób na zwiększenie zainteresowania małopolskimi produktami. - Małopolska może pochwalić się dzisiaj posiadaniem kilkudziesięciu specjałów kulinarnych zarejestrowanych na ogólnokrajowej liście produktów regionalnych i tradycyjnych, a podhalańska bryndza była pierwszym polskim produktem regionalnym, który otrzymał tzw. certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia CNP z Unii Europejskiej - przekonywał marszałek. Do dziś dodatkowe trzy małopolskie produkty tradycyjne zyskały już rangę produktu regionalnego: oscypek, bundz, i redykołka, a na rejestrację czeka kolejnych siedem. Marek Nawara podkreślił starania Samorządu Województwa, który szczególną uwagę poświęca zagadnieniom promocji produktów regionalnych, wspierając działania, których celem jest budowa małopolskiej marki, promowanie małopolskich wytwórców żywości oraz popularyzacja regionalnych tradycji kulinarnych.

fot. Dominika Mysińska

Święto Chleba i Małopolski Festiwal Smaku to moc atrakcji. Możliwość spróbowania tradycyjnych produktów z Małopolski, poznania receptur i tradycji z nimi związanych oraz możliwość zakupu. Wystąpiła Orkiestra Reprezentacyjnaj AGH w Krakowie, Młodzieżowa Orkiestra z Limanowej, Zespół Ludowy z Raciborska z Lajkonikiem, a także taneczne zespoły młodzieżowe. W sobotę najmłodsi mogli wziąć udział w warsztatach piekarskich i wygrać nagrody.

Niedzielne świętowanie rozpoczęło się mszą świętą w kościele Bożego Ciała w intencji piekarzy i wystawców oraz uroczystym wprowadzeniem na Plac Wolnica poświęconego chleba. Również w niedzielę przybyła z rewizytą Jatka Solna z Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce (tam tydzień temu odbyło się Święto Soli). Dla dzieci przytogowano warsztaty edukacyjne i konkursy z nagrodami. 

fot. Dominika Mysińska

W trakcie święta na placu Wolnica przeprowadzane były zbiórki na rzecz powodzian. W sobotę odbył się koncert charytatywny w wykonaniu Orkiestry Straussowskiej „Obligato” pod dyrekcją Jerzego Sobeńki, a w niedzielę wystąpiły Lidia Jazgar oraz Hania Rybka z zespołem. Podczas obchodów Święta Chleba Polski Czerwony Krzyż zorganizował zbiórkę pieniędzy, a Stowarzyszenie Bank Żywności - zbiórkę produktów spożywczych dla poszkodowanych Małopolan. Była też promowana akcja „Szlachetna Paczka dla powodzian”. 

 fot. Dominika Mysińska

Podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku publiczność wybrała zwycięskie produkty spośród wszystkich zgłoszonych przez wystawców, w czterech kategoriach. Spośród tych, którzy oddali głos w plebiscycie wylosowane zostały atrakcyjne nagrody, ufundowane przez Województwo Małopolskie. W konkursie decyzję o przyznaniu Grand Prix oraz 2 i 3 miejsca podjęło profesjonalne jury, a w ramach pokazu gotowania małopolscy szefowie kuchni przygotowali potrawy z wykorzystaniem lokalnych produktów. Nagrody dla publiczności i dla producentów-laureatów wręczył członek Zarządu Wojciech Kozak. 

 fot. Dominika Mysińska

 

Laureaci krakowskiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku

Konkurs

Grand prix
Firma Gawor z Podstolic
Produkt: szynka podstolego

II miejsce
Pasieka Pana Łukasza Łukaszewicza z Krakowa
Produkt: miód z bakaliami

III miejsce:
Firma Jantop z Kościeliska
Produkt: pierogi złociste z jabłkiem łąckim

Plebiscyt

Kategoria: Smakołyki z legendą
Zakład Mięsny Rolmat z Biertowic
Produkt: szynka swojska z kością

Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma Smakosz z Chrzanowa
Produkt: żurek po krakowsku

Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Piekarnia Pieprzyca z Podłęża
Produkt: chleb żytni

Kategoria: Jak u mamy
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska ze Skały
Produkt: ser ziołowy Smakosz

Plebiscyt na najsmaczniejszy chleb w ramach Święta Chleba
Piekarnia Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego
Produkt: chleb jurajski

 

fot. Dominika Mysińska

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: kardynał Stanisław Dziwisz, marszałek Marek Nawara oraz prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Organizatorem jest Małopolska Izba Produktów Regionalnych Tradycyjnych i Ekologicznych i Województwo Małopolskie.

Małopolski Festiwal Smaku jest największym wydarzeniem kulinarnym nie tylko w regionie, ale i w Polsce. Ta trzymiesięczna impreza, mająca charakter targów żywności została połączona z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Sześć kiermaszów półfinałowych organizowanych w największych miastach Małopolski wieńczy wielki finał organizowany w ostatni weekend sierpnia na krakowskim placu Wolnica.

Galeria zdjęć