Na sądeckim rynku swoje produkty proponowało 21 wystawców z powiatów: nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego. W trakcie kiermaszu odbył się plebiscyt i konkurs „Małopolski Smak”.
W plebiscycie swoje kulinarne typy, poprzez wypełnianie kuponów, wskazywali uczestnicy Festiwalu. Uznanie publiczności zdobyły (wg kategorii):
Smakołyki z legendą: Polędwiczka „Kogucik” firmy KONSPOL z Nowego Sącza,
Tradycyjne specjały: Żurek po krakowsku Domu Weselnego „AKROPOL” z Gorlic,
Ekologiczne Przysmaki: Chleb wiejski Gospodarstwa Ekologicznego Zygmunt Magdalena z
Jurasowej,
Jak u mamy: Zupa szczawiowa z wędzonką Gospodarstwa Agroturystycznego „U Sułków” z
Wyskitnej.
Komisja konkursowa w składzie: Zbigniew Kurleto (przewodniczący) - prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Bogusława Hołysz - technolog żywienia, Grażyna Kulig – członek Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych w Nowym Sączu, Theofilos Vafidis - z pochodzenia Grek, znany z programu „Europa da się lubić”, uczestnik konkursów kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą oraz Dariusz Gnatowski – aktor teatralny i filmowy – wskazała zwycięzców sądeckiego półfinału:
GRAND PRIX: Ser 100% owczy biały i wędzony Gospodarstwa Agroturystycznego Ryszard Piaskowy
ze Słopnic,
II miejsce: Syrop z czarnej porzeczki – Tłocznia MAURER z Zarzecza,
III miejsce: Udziec wieprzowy z pieca – Urygówka z Kamionki Małej.
Uczestnicy Festiwalu mogli również podpatrywać mistrzów sztuki kulinarnej podczas pokazu gotowania. Uczestniczyły w nim restauracje zgłoszone do konkursu na najsmaczniejszą potrawę. Zwycięzka restauracja - Quick Bar z Nowego Sącza - zaproponowała „Roladki drobiowe ze szpinakiem na cieciorce”.
Wicemarszałek województwa Leszek Zegzda, w towarzystwie wiceprezydentów Nowego Sącza Bożeny Jawor i Jerzego Gwiżdża, wręczył wystawcom okolicznościowe dyplomy i nagrody, a także zaprosił laureatów konkursu i plebiscytu oraz publiczność do udziału w wielkim finale 5. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 29-30 sierpnia br.
Prezentacjom wystawców i degustacjom towarzyszyły konkursy: rzutu kapeluszem sołtysa do celu, jedzenia pierogów sądeckich na czas, quiz na znajomość potraw regionalnych, rewia tradycyjnych zabaw dziecięcych w wykonaniu Grupy Teatralnej „Cudoki-Szuroki”, popisy zespołów tańca estradowego „Tęcza” i tańca nowoczesnego „Jump Step Crew” oraz „Katharsis”, pokaz walk wschodnich w wykonaniu sekcji turniejowej KATA, koncerty zespołu rockowego „Dreszcz” i sądeckiego „Big Bandu”, a także występy zespołów regionalnych.
Partnerami województwa w przygotowaniu imprezy na sądeckim rynku byli: Urząd Miasta Nowego Sącza i Miejski Ośrodek Kultury.