Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Sądecki Półfinał 5. Małopolskiego Festiwalu Smaku

Samorząd
08 lipca 2009
- Małopolanie i goście naszego województwa smakują Małopolskę. A smaki w Małopolsce są szczególne, i to nie tylko te dla podniebienia, ale także te dla ucha, czy oka. Małopolska jest po prostu, najzwyczajniej, przepiękna. Zamysł tego Festiwalu, którego mały jubileusz obchodzimy, jest taki żebyśmy sami siebie poznawali i żebyśmy zobaczyli, że to, co proponujemy jest po prostu pyszne. Półfinały mają swoje charakterystyczne smaki, stanowiące wspaniałe doświadczenie dla podniebienia – mówił do uczestników sądeckiego półfinału 5. Małopolskiego Festiwalu Smaku Wicemarszałek Leszek Zegzda.

Na sądeckim rynku swoje produkty proponowało 21 wystawców z powiatów: nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego. W trakcie kiermaszu odbył się plebiscyt i konkurs „Małopolski Smak”.

W plebiscycie swoje kulinarne typy, poprzez wypełnianie kuponów, wskazywali uczestnicy Festiwalu. Uznanie publiczności zdobyły (wg kategorii):

 Smakołyki z legendą: Polędwiczka „Kogucik” firmy KONSPOL z Nowego Sącza,
­ Tradycyjne specjały: Żurek po krakowsku Domu Weselnego „AKROPOL” z Gorlic,
 Ekologiczne Przysmaki: Chleb wiejski Gospodarstwa Ekologicznego Zygmunt Magdalena z  
 Jurasowej,
­ Jak u mamy: Zupa szczawiowa z wędzonką Gospodarstwa Agroturystycznego „U Sułków” z 
 Wyskitnej.

Komisja konkursowa w składzie: Zbigniew Kurleto (przewodniczący) - prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Bogusława Hołysz - technolog żywienia, Grażyna Kulig – członek Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych w Nowym Sączu, Theofilos Vafidis - z pochodzenia Grek, znany z programu „Europa da się lubić”, uczestnik konkursów kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą oraz Dariusz Gnatowski – aktor teatralny i filmowy – wskazała zwycięzców sądeckiego półfinału:

­ GRAND PRIX: Ser 100% owczy biały i wędzony Gospodarstwa Agroturystycznego Ryszard Piaskowy
 ze Słopnic,
­ II miejsce: Syrop z czarnej porzeczki – Tłocznia MAURER z Zarzecza,
­ III miejsce: Udziec wieprzowy z pieca – Urygówka z Kamionki Małej.

Uczestnicy Festiwalu mogli również podpatrywać mistrzów sztuki kulinarnej podczas pokazu gotowania. Uczestniczyły w nim restauracje zgłoszone do konkursu na najsmaczniejszą potrawę. Zwycięzka restauracja - Quick Bar z Nowego Sącza - zaproponowała „Roladki drobiowe ze szpinakiem na cieciorce”.

Wicemarszałek województwa Leszek Zegzda, w towarzystwie wiceprezydentów Nowego Sącza Bożeny Jawor i Jerzego Gwiżdża, wręczył wystawcom okolicznościowe dyplomy i nagrody, a także zaprosił laureatów konkursu i plebiscytu oraz publiczność do udziału w wielkim finale 5. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 29-30 sierpnia br.

Prezentacjom wystawców i degustacjom towarzyszyły konkursy: rzutu kapeluszem sołtysa do celu, jedzenia pierogów sądeckich na czas, quiz na znajomość potraw regionalnych, rewia tradycyjnych zabaw dziecięcych w wykonaniu Grupy Teatralnej „Cudoki-Szuroki”, popisy zespołów tańca estradowego „Tęcza” i tańca nowoczesnego „Jump Step Crew” oraz „Katharsis”, pokaz walk wschodnich w wykonaniu sekcji turniejowej KATA, koncerty zespołu rockowego „Dreszcz” i sądeckiego „Big Bandu”, a także występy zespołów regionalnych.

Partnerami województwa w przygotowaniu imprezy na sądeckim rynku byli: Urząd Miasta Nowego Sącza i Miejski Ośrodek Kultury.

 

Galeria zdjęć