Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

"Polski Producent Żywności 2006" - etap wojewódzki

Samorząd
10 maja 2006
Marszałek Województwa Małopolskiego Janusz Sepioł oraz Przewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski wręczyli nominacje w wojewódzkim etapie X edycji Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2006".

Województwo Małopolskie już po raz siódmy uczestniczy w przedsięwzięciu pn. Inicjatywa Pozytywistyczna "Polski Producent Żywności" organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu. Producenci dobrej, cenionej przez klientów i taniej żywności potrzebują, obok dobrego prawa, także sprawnej i skutecznej promocji – stąd w br. szczególną rangę w województwie małopolskim nadano temu prestiżowemu przedsięwzięciu. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów Polski Producent Żywności, skutecznie promuje najlepsze polskie, w tym również małopolskie, produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów.

Kapituła Konkursowa Województwa Małopolskiego ds. Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2006" pod przewodnictwem Andrzeja Sztorca – Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Sejmiku Województwa Małopolskiego, dokonała oceny produktów rolno – spożywczych i wybrała 8 firm (spośród 33 zgłoszonych do etapu wojewódzkiego), które będą reprezentować Małopolskę podczas targów POLAGRA FOOD 2006 w Poznaniu.

Wśród nominowanych znaleźli się:

• Piekarnia-Cukiernia - Antoni Krzyściak z Jodłownika (oceniany produkt: jodłownicki kołacz z serem),
• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska ze Skały (serek "Smakosz”),
• Wyrób wędlin tradycyjnych Wolarek sp. j. - B. Wolarek, W. Wolarek z Nowej Wsi Szlacheckiej /gmina Liszki/ (kiełbasa Extra),
• Elmak - Elżbieta Tworzydło z Nowego Wiśnicza (makaron gryczany),
• P.P.U.H. Tłocznia Maurera z Zarzecza /gmina Łącko/ (naturalne soki owocowe tłoczone),
• Zakład Masarski s.c. - Stanisław, Danuta Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej /gmina Liszki/ ("Polędwica Mądrego"),
• Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego "Fritar" z Tarnowa ("Warzywa na patelnię"),
• Piekarnia "Złoty kłos" s.c. - Czesław Palonek, Władysław Brożek, Zdzisław Brożek z Dobczyc (ciastka ekologiczne).

Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów X edycji Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2006". Wręczenie tytułów "Polski Producent Żywności 2006" nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2006 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.

We wszystkich dotychczasowych małopolskich edycjach konkursu wzięło udział ok. 150 firm z branży mleczarskiej, mięsnej, zbożowej, przetwórstwa owocowo – warzywnego i innych. Wiele firm wyłonionych przez Kapitułę Wojewódzką odniosło sukces na forum ogólnopolskim. Nagrodzone tytułem "Polski Producent Żywności" zostały m.in.: ZPOW "Tenczynek" Sp. z o.o., PPH "U Jędrusia", Konspol Sp. z o.o., Zakład Produkcji Jogurtu "Magda", Wytwórnia Wędlin Andrzej, Genowefa Pogoda s.c., PPHU "Krak" s.c., Ciasteczka z Krakowa Sp. z o.o., PPS "Społem" Oświęcim, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Miechowie, Przetwórnia Owoców i Warzyw "Prospona" z Nowego Sącza, Firma Roleski Sp. z o.o. Zbylitowska Góra.

Galeria zdjęć