Szósta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku przyciągnęła do Nowego Sącza 22 wystawców i czterech kucharzy nowosądeckich restauracji, którzy walczyli o głosy jury oraz mieszkańców prezentując regionalne produkty i potrawy.
Nowosądeczanie oddali ponad 1600 głosów w Plebiscycie „Małopolski Smak”. Największe uznanie zdobyły pierogi z kaszanką i kapusta kiszoną, święconka, kapuśniak z charsznickiej kapusty kiszonej, a także eliksir dobrego samopoczucia. Profesjonalne jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Theofilos Vafidis, Wojciech Wołosowski i Henryk Najduch doceniło pierogi złociste z jagnięciną podhalańską i chleb z szarłatem. Uznanie jurorów, podobnie jak głosujących zdobył także eliksir dobrego samopoczucia. Najlepszym daniem przygotowywanym w pokazie gotowania „na żywo” okazał się biesiadny pieróg.
Województwo Małopolskie reprezentowała przewodnicząca Sejmiku Urszula Nowogórska, która wręczyła wszystkim laureatom dyplomy oraz atrakcyjne nagrody.
Podczas imprezy uhonorowano także Tłocznię Maurer z Zarzecza w gminie Łącko, która otrzymała specjalne wyróżnienie z rąk Bożeny Jawor, wiceprezydenta Miasta Nowego Sącza.
Wystawcom oraz publiczności na nowosądeckim rynku czas umilały występy zespołów wokalnych i tanecznych.
Laureaci nowosądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku
4 lipca 2010 r.
Konkurs
Grand prix
Firma Jantop z Kościeliska
Produkt: pierogi złociste z jagnięciną podhalańską
II miejsce
Gospodarstwo Galicyjskie „u Sułków” ze Stróż
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia
III miejsce:
Izabela Grądalska z Gorlic
Produkt: chleb z szarłatem
Plebiscyt
Kategoria: Smakołyki z legendą
Dom Weselny Akropol z Gorlic
Produkt: pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną
Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma Smakosz z Chrzanowa
Produkt: kapuśniak z charsznickiej kapusty kiszonej
Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Magdaleny Zygmunt z Podegrodzia
Produkt: święconka
Kategoria: Jak u mamy
Gospodarstwo Galicyjskie „u Sułków” ze Stróż
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia
Pokaz gotowania
Restauracja „Biesiadna Chata” z Nowego Sącza
Danie: Biesiadny pieróg.