Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Smak w Nowym Sączu

Samorząd
05 lipca 2010
Fot. Aneta Galon Fot. Aneta Galon
Firma Jantop z Kościeliska zdobyła nagrodę główną 4 lipca podczas nowosądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku.  Jury uhonorowało: pierogi złociste z jagnięciną podhalańską.

Szósta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku przyciągnęła do Nowego Sącza 22 wystawców i czterech kucharzy nowosądeckich restauracji, którzy walczyli o głosy jury oraz mieszkańców prezentując regionalne produkty i potrawy.

Nowosądeczanie oddali ponad 1600 głosów w Plebiscycie „Małopolski Smak”. Największe uznanie zdobyły pierogi z kaszanką i kapusta kiszoną, święconka, kapuśniak z charsznickiej kapusty kiszonej, a także eliksir dobrego samopoczucia. Profesjonalne jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Theofilos Vafidis, Wojciech Wołosowski i Henryk Najduch doceniło pierogi złociste z jagnięciną podhalańską i chleb z szarłatem. Uznanie jurorów, podobnie jak głosujących zdobył także eliksir dobrego samopoczucia. Najlepszym daniem przygotowywanym w pokazie gotowania „na żywo” okazał się biesiadny pieróg.

Województwo Małopolskie reprezentowała przewodnicząca Sejmiku Urszula Nowogórska,  która wręczyła wszystkim laureatom dyplomy oraz atrakcyjne nagrody.

Podczas imprezy uhonorowano także Tłocznię Maurer z Zarzecza w gminie Łącko, która otrzymała specjalne wyróżnienie z rąk Bożeny Jawor, wiceprezydenta Miasta Nowego Sącza.

Wystawcom oraz publiczności na nowosądeckim rynku czas umilały występy zespołów wokalnych i tanecznych.

Laureaci nowosądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku
4 lipca 2010 r.

 

Konkurs

Grand prix
Firma Jantop z Kościeliska
Produkt: pierogi złociste z jagnięciną podhalańską

II miejsce
Gospodarstwo Galicyjskie „u Sułków” ze Stróż
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia

III miejsce:
Izabela Grądalska z Gorlic
Produkt: chleb z szarłatem


Plebiscyt

Kategoria: Smakołyki z legendą
Dom Weselny Akropol z Gorlic
Produkt: pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną

Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma Smakosz z Chrzanowa
Produkt: kapuśniak z charsznickiej kapusty kiszonej

Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Magdaleny Zygmunt z Podegrodzia
Produkt: święconka

Kategoria: Jak u mamy
Gospodarstwo Galicyjskie „u Sułków” ze Stróż
Produkt: eliksir dobrego samopoczucia


Pokaz gotowania

Restauracja „Biesiadna Chata” z Nowego Sącza
Danie: Biesiadny pieróg.

Galeria zdjęć