Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie

Samorząd
20 lipca 2009
Pierogi miechowskie, cebulak z barszczem czerwonym, małopolski miód spadziowy oraz olejek dziurawcowy – to smakołyki, które zwyciężyły w plebiscycie na najlepsze małopolskie produkty i potrawy w  V półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku w Miechowie. W Festiwalu uczestniczył Członek Zarządu Wojciech Kozak.

W minioną niedzielę na placu przed Bazyliką Grobu Bożego w Miechowie odbył się wielki kiermasz małopolskich przysmaków w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku. Swoje najlepsze produkty zaprezentowali m.in. producenci wyrobów spożywczych, rolnicy, koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne. Podczas Festiwalu można było zobaczyć produkty z całej Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, a także spróbować ich smaku. Publiczność zgromadzona na miechowskim rynku wybrała także najlepsze produkty i potrawy, które rywalizowały w czterech kategoriach:  „Smakołyki z legendą”, „Tradycyjne specjały”, „Ekologiczne przysmaki” i „Jak u Mamy”.
 
Wystawcy - laureaci plebiscytu wyłonieni podczas miechowskiego kiermaszu zostaną zaproszeni do udziału w kiermaszu finałowym, który odbędzie się pod koniec sierpnia w Krakowie na placu Wolnica.


Laureaci półfinału w Miechowie

Plebiscyt według kategorii:

SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ: Pierogi miechowskie (Karczma "Siedlisko")
TRADYCYJNE SPECJAŁY: Małopolski miód spadziowy (Niepołomicki Bartnik Tadeusz Porębski)
EKOLOGICZNE PRZYSMAKI: Olejek dziurawcowy (Gospodarstwo Ekologiczne Agroturystyczna Akademia Zdrowia)
JAK U MAMY: Cebulak z barszczem czerwonym (KGW Szczepanowice)

Zwycięzcy Konkursu:

GRAND PRIX: Pierogi miechowskie (Karczma "Siedlisko")
II miejsce: Cebulak z barszczem czerwonym (KGW Szczepanowice)
III miejsce: Małopolski miód spadziowy (Niepołomicki Bartnik Tadeusz Porębski)

Najlepsza restauracja:
Restauracja „Vita” z Miechowa – „Żeberko na młodej kapuście”

Spośród wszystkich miast, w których organizowano półfinały festiwalu, najwięcej ważnych głosów, bo aż 3.607, oddano w Miechowie.

Podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku odbyła się także uroczystość oficjalnego wręczenia Umów o warunkach i sposobie realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju, zawartych przez wybrane Lokalne Grupy Działania z Samorządem Województwa Małopolskiego. Członek Zarządu Wojciech Kozak wręczył umowy przedstawicielom Lokalnych Grup Działania realizujących strategie rozwoju obszarów wiejskich przy pomocy środków unijnych. Lokalne Grupy Działania to partnerstwa zorganizowane najczęściej w formie stowarzyszeń zrzeszających samorządy lokalne, mieszkańców, przedsiębiorców i organizacje pozarządowe, których celem jest wspólne opracowanie Lokalnej Strategii Rozwoju. Miechowskie Stowarzyszenie Gmin „Jaksa”, „Korona Północnego Krakowa” oraz Stowarzyszenie „Jurajska Kraina” na podstawie zawartych umów, będą mogły korzystać ze środków przeznaczonych na działania Osi 4 (Leader) Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, nakierowanej na wspieranie tworzenia nowych miejsc pracy oraz budowę kapitału społecznego poprzez aktywizację mieszkańców. W ramach Lokalnych Strategii Rozwoju wybrane Lokalne Grupy Działania będą realizować zadania obejmujące m.in. rozszerzanie oferty kulturalnej, sportowo-rekreacyjnej i edukacyjnej obszarów wiejskich, rozwój turystyki oraz stymulowanie rozwoju gospodarki i modernizacji rolnictwa.

Galeria zdjęć