Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski i sądecki miód spadziowy mają szansę trafić na Listę Produktów Tradycyjnych

Rolnictwo
09 stycznia 2008
Małopolski oraz sądecki miód spadziowy to kolejne przysmaki, które mają szansę trafić na Listę Produktów Tradycyjnych. Dzisiaj Rada ds. Produktów Tradycyjnych działająca przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego pozytywnie oceniła wnioski o wpis na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warunkowo został przyjęty  wniosek o wpis na listę jagnięciny podhalańskiej  gdyż wnioskodawca musi uzupełnić pewne kwestie. Po uzupełnieniu wniosek zostanie przesłany do Ministerstwa. W spotkaniu uczestniczył Członek Zarządu Wojciech Kozak.
Prawo do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych mają produkty, które charakteryzują się tradycyjną, ugruntowaną w czasie metodą wytwarzania, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Wniosek o wpis na listę składa się do marszałka województwa małopolskiego. Po pozytywnej opinii, której dokonuje Rada ds. Produktów Tradycyjnych, wnioski trafiają do ministerstwa gdzie zostają wpisane na listę.


Rada ds. Produktów Tradycyjnych dokonuje oceny w zakresie spełnienia przez produkt wymagań dotyczących jakości, wyjątkowych cech i właściwości wynikających ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.

Do tej pory na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowane są już 24 małopolskie przysmaki, w tym m.in. obwarzanek krakowski, żurek krakowski, kiełbasa lisiecka, oscypek, sól wielicka, śliwowica łącka, bryndza podhalańska.

Galeria zdjęć