W Krzeszowicach, na wszystkich smakoszy regionalnych dań czekać będzie finałowa uczta. Pod okiem mistrza Andrzeja Polana przygotowane zostaną m.in. tuszka zielononóżki kuropatwianej z gulaszem z dyni i kukurydzy, pieczone ziemniaki z sosem z bryndzy owczej i śliwką, zielononóżka kuropatwiana w maślakach i niespodzianka. Wszystkie dania stworzone zostaną na bazie produktów regionalnych, na Państwa oczach, a ich cudownym smakiem będzie można się delektować podczas licznych degustacji.
Natomiast na stoiskach naszych wystawców zagoszczą regionalne konfitury i soki, tradycyjne pieczywo, aromatyczne ciasta, małopolskie miody, regionalne wędliny i sery. Aż ślinka cieknie…Te i wiele innych regionalnych przysmaków będzie można zakupić do domowej spiżarni.
Wystawcy oraz koła gospodyń wezmą udział w konkursie, w którym jury wybierze najlepszy produkt lub danie przygotowane na bazie regionalnych produktów.
Koła Gospodyń Wiejskich poczęstują specjalnie przygotowanymi na finałową ucztę daniami. Oprócz znanych wszystkim potraw i słodkości na stołach pojawią się także „Kućmok”, „Polywka z zimniokami”, „Pozmiatany ogródek”, „Kulki siły” czy „Sakiewki saneckie”.
Dla starszych przygotowaliśmy strefę relaksu, natomiast dzieci będą mogły pomalować buzie, pleść wianki z polnych kwiatów, zrobić śmieszne zdjęcia w gif-budce i wygrać wiele ciekawych nagród, podczas organizowanych przez animatora zabaw.
Finał Małopolskiego Smaku zapowiada się równie ciekawie, bowiem rozbrzmiewać będzie muzyka prosto z gór, a do zabawy zaproszą nas zespół Ciupaga i Baciary.
Zapraszamy do Krzeszowic - bo w Małopolsce na polu smakuje lepiej.
Przypomnijmy, że tegoroczna 15 edycja Festiwalu zawitała w sielskie regiony Małopolski. Odwiedziliśmy Zgłobice, Podegrodzie, Wojnicz, Krościenko nad Dunajcem, Wolę Żelichowską w gminie Gręboszów, Brzesko, Słomniki i krakowską Nową Hutę.