Już w najbliższy piątek (5 kwietnia) w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach odbędzie się V edycja Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego "Smak Gościnności 2019. Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne” skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych.
Konkurs ma na celu promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski oraz ochronę kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na ten temat. Ponadto, uczniowie zyskują możliwość rozwijania swoich zainteresowań zawodowych, pobudzania kreatywności oraz sprawdzenia swoich umiejętności. Wszystko to w duchu mobilizującej rywalizacji.
Króluje suska sechlońska
W tej edycji króluje suska sechlońska, podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle, co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. Suska sechlońska ma elastyczny, mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórkę w kolorze od ciemnogranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. To właśnie dym nadaje tym owocom niepowtarzalny kolor, aromat i smak.
Czy warto?
Warto. Wiedzą o tym nie tylko drużyny, które w tym roku postanowiły stanąć wspólnie w kulinarne szranki, ale również instytucje patronujące Konkursowi – m.in. Województwo Małopolskie, Kuratorium Oświaty w Krakowie, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie i wiele innych. Oprócz 14 drużyn z Polski, w Konkursie udział wezmą również drużyny z Węgier, Hiszpanii i Francji. Zapowiada się wyrównana walka, której zwieńczeniem będzie nie tylko prestiż, ale i cenne nagrody gwarantowane przez partnerów Konkursu - Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach, Grupę Hotelową Orbis/Accor Hotels, Krakowską Szkołę Restauratorów, Hotel Galaxy, Wawel S.A., Bonduelle, Unilever, Prymat i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Wszystkim zakwalifikowanym drużynom życzymy powodzenia! Niech wygra najlepszy!