Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wystartował VII Małopolski Festiwal Smaku

Samorząd
06 czerwca 2011
W niedzielę (5 czerwca) rozpoczęło się wielkie, regionalne gotowanie – Małopolski Festiwal Smaku. Lokalnych smakołyków, podczas pierwszego tegorocznego półfinału w Oświęcimiu, kosztował marszałek Marek Sowa. Nagrodził także pierwszych laureatów.

Kulinarne święto zgromadziło na Rynku w Oświęcimiu kilka tysięcy osób. Jak zgodnie podkreślali zarówno wystawcy jak i odwiedzający festiwal goście, przeniesienie festiwalu na Rynek Starego Miasta, zdecydowanie poprawiło jego jakość.  – To jeden z najlepszych polskich festiwali, promujących polską żywność – mówił marszałek Sowa podczas niedzielnego półfinału. Zapewnił, że festiwal będzie kontynuowany w kolejnych latach.

W Oświęcimiu zaprezentowano przysmaki 23 wystawców z okolic Oświęcimia, Chrzanowa i Olkusza.

WYNIKI PÓŁFINAŁU „MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU” W OŚWIĘCIMIU

Kategoria: Ekologiczne przysmaki
I miejsce – kabanos z perliczki, Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic

Kategoria: Tradycyjne specjały
I miejsce – karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora

Kategoria: Smakołyki z Legendą
I miejsce – salceson wiejski, „ELIMEX” Jacek Pabis z Młoszowej

Kategoria: Jak u mamy
 I miejsce – polewka, Koło Gospodyń Wiejskich Malec z Podlasu

Konkurs jury "Małopolskiego Festiwalu Smaku”
Grand Prix, salceson wiejski, „ELIMEX” Jacek Pabis z Młoszowej
II miejsce – karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
III miejsce – powidła ze śliwek z sadu ekologicznego, Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz z Osieka

W pokazie gotowania na żywo wyróżniona została restauracja Red House za: małopolską polędwiczkę faszerowaną sarniną w towarzystwie roladek z koziego sera otulonych bakłażanem, serwowanych na sosie z kurek.


 

Galeria zdjęć