Kulinarne święto zgromadziło na Rynku w Oświęcimiu kilka tysięcy osób. Jak zgodnie podkreślali zarówno wystawcy jak i odwiedzający festiwal goście, przeniesienie festiwalu na Rynek Starego Miasta, zdecydowanie poprawiło jego jakość. – To jeden z najlepszych polskich festiwali, promujących polską żywność – mówił marszałek Sowa podczas niedzielnego półfinału. Zapewnił, że festiwal będzie kontynuowany w kolejnych latach.
W Oświęcimiu zaprezentowano przysmaki 23 wystawców z okolic Oświęcimia, Chrzanowa i Olkusza.
WYNIKI PÓŁFINAŁU „MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU” W OŚWIĘCIMIU
Kategoria: Ekologiczne przysmaki
I miejsce – kabanos z perliczki, Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic
Kategoria: Tradycyjne specjały
I miejsce – karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
Kategoria: Smakołyki z Legendą
I miejsce – salceson wiejski, „ELIMEX” Jacek Pabis z Młoszowej
Kategoria: Jak u mamy
I miejsce – polewka, Koło Gospodyń Wiejskich Malec z Podlasu
Konkurs jury "Małopolskiego Festiwalu Smaku”
Grand Prix, salceson wiejski, „ELIMEX” Jacek Pabis z Młoszowej
II miejsce – karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
III miejsce – powidła ze śliwek z sadu ekologicznego, Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz z Osieka
W pokazie gotowania na żywo wyróżniona została restauracja Red House za: małopolską polędwiczkę faszerowaną sarniną w towarzystwie roladek z koziego sera otulonych bakłażanem, serwowanych na sosie z kurek.