Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wielkanocny Małopolski Smak w Krakowie

Samorząd
14 kwietnia 2014
Małopolski Festiwal Smaku jest jedną z najstarszych imprez kulturowych promujących unikatowe dziedzictwo naszego regionu przez Samorząd Województwa. Na stoiskach producentów żywności przez ostatnie dwa dni można było kupić świąteczne dania i produkty tradycyjne z całej Małopolski. 10. edycję festiwalu otworzył uroczyście marszałek Marek Sowa. W otwarciu uczestniczyli też m.in. wicemarszałek Wojciech Kozak i przewodniczący SWM Kazimierz Barczyk.

Tegoroczna podróż kulinarna po Małopolsce rozpoczęła się w Krakowie. Na Rynku Głównym, który na tę okazję zamienił się w ogromny, wielkanocny jarmark. Każdy miał okazję spróbować najróżniejszych przysmaków i potraw w tym m.in. tradycyjnego żurku wielkanocnego, jaj serwowanych na różne sposoby, wędlin domowej produkcji oraz pieczywa wiejskiego.

Trzymiesięczna kulinarna wędrówka odbędzie się następnie w Wieliczce, Oświęcimiu, Wadowicach, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie. Każde z tych miast w ramach festiwalu zaoferuje smaczne, zdrowe i ekologiczne potrawy, przygotowane zgodnie z Małopolską tradycją. Od zeszłego roku Małopolski Festiwal Smaku posiada także Partnera Strategicznego – siec delikatesów Alma, dzięki któremu małopolskie produkty są dostępne dla mieszkańców całego kraju.

 

Galeria zdjęć