Tegoroczna podróż kulinarna po Małopolsce rozpoczęła się w Krakowie. Na Rynku Głównym, który na tę okazję zamienił się w ogromny, wielkanocny jarmark. Każdy miał okazję spróbować najróżniejszych przysmaków i potraw w tym m.in. tradycyjnego żurku wielkanocnego, jaj serwowanych na różne sposoby, wędlin domowej produkcji oraz pieczywa wiejskiego.
Trzymiesięczna kulinarna wędrówka odbędzie się następnie w Wieliczce, Oświęcimiu, Wadowicach, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie. Każde z tych miast w ramach festiwalu zaoferuje smaczne, zdrowe i ekologiczne potrawy, przygotowane zgodnie z Małopolską tradycją. Od zeszłego roku Małopolski Festiwal Smaku posiada także Partnera Strategicznego – siec delikatesów Alma, dzięki któremu małopolskie produkty są dostępne dla mieszkańców całego kraju.