Drugą nagrodę zdobył Zakład Przetwórstwa Mięsnego Batczew za produkt „kiełbasa swojska”. Trzecie miejsce przypadło Piekarni-Cukierni Antoni Krzyściak za „jodłownicki kołacz z serem”. Laureaci odebrali narody i dyplomy z rąk Marka Nawary.
Marszalek podziękował wystawcom, którzy w Nowym Targu zaprezentowali tak licznie zgromadzonej publiczności swoje najlepsze wyroby. Słowa podziękowania skierował także do członków jury, w którym znalazły się tak znane osobowości telewizyjne, jak: Grzegorz Komendarek, Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, którzy – jak podkreślił Marek Nawara – „na co dzień wzbogacają polską kuchnię także, co niezmiernie ważne, własną wyobraźnią i sercem”. Pracom jury przewodniczył Zbigniew Kurleto, prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a w w pracach komisji uczestniczyła także Ewa Pawlikowska, wielokrotna mistrzyni świata w karate. Marszałek podziękował także publiczności, która wzięła udział w imprezie w Nowym Targu i zaprosił wszystkich na wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 28 i 29 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
Podczas imprezy w Nowym Targu publiczność mogła także podziwiać pokaz gotowania w wykonaniu restauratorów oraz transgraniczną prezentację kuchni regionalnych. Odbyło się również bicie rekordu jednoczesnego lizania lodów nowotarskich pod hasłem „Gotuj się”. Uczestnikom imprezy czas umilały występy zespołów regionalnych.
Organizatorami półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Targu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Targu oraz Urząd Miasta Nowego Targu.
Laureaci nowotarskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku
fot. Aneta Galon