Targom będzie towarzyszyć szereg imprez, m.in. prezentacja dukata krakowskiego, pokazy tańców dworskich, prezentacje dorobku gmin Zielonki i Wieliczka oraz konkurs na najładniejszą dekorację bożonarodzeniową i konkurs szopek krakowskich. Przez Kraków przejdzie pochód Mikołajów, Pierwszy Krakowski Korowód Szopek i Korowód Kolędniczy. Targi odwiedzi gość specjalny. Święty Mikołaj przyjedzie prosto z Laponii.
Targi to również kolejna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku – tym razem w wersji świątecznej. Podczas weekendu (18-21 grudnia) poprzedzającego Święta Bożego Narodzenia na Rynku Głównym w Krakowie odbędzie się prezentacja małopolskich producentów żywności, produktów lokalnych i tradycyjnych, dań, potraw oraz bogatych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla okresu Bożego Narodzenia.
W namiotach ustawionych na Rynku Głównym zostaną przygotowane stoiska 18 wystawców. Na stołach pojawią się m.in. tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby w różnych postaciach, przetwory owocowo-warzywne, a także gotowe dania: pierogi, uszka, krokiety i wiele innych.
Pierwsza prezentacja Wigilijnego Małopolskiego Smaku będzie miała miejsce 5 i 6 grudnia w Warszawie w ramach „Świątecznej Iluminacji” na ul. Nowy Świat.
- Małopolska jest pełna smaków: oscypek, bundz, kiełbasa lisiecka, śliwowica... Nie ma takiego drugiego regionu – podkreślał wyjątkowość małopolskich smaków Wicemarszałek Zegzda zachęcając do odwiedzenia targów. – Tegoroczny Festiwal Smaku odwiedziło 100 tys. osób – dodał.
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Małopolska jest jedynym z nielicznych regionów w Polsce, który promuje producentów żywności, produkty i potrawy regionalne obejmując zakresem swojego działania cały region.
Impreza realizowana jest co roku od 2005 r. w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu – Krakowie, Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie organizowane są kiermasze półfinałowe, podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby. Podczas każdego półfinału oraz w trakcie kiermaszu finałowego organizowany jest plebiscyt dla publiczności „Małopolski Smak”.
(PT, azlo)
Program Targów Bożonarodzeniowych 2009