Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Smak na Targach Bożonarodzeniowych

Samorząd
19 listopada 2009
fot. Agata Złonkiewicz fot. Agata Złonkiewicz
W nawiązaniu do kilkusetletniej tradycji na Rynku Głównym w Krakowie organizowane są Targi Bożonardzeniowe. W tym roku od 27 listopada do 27 grudnia na 60 stoiskach handlowych będzie można kupić świąteczne produkty. Będzie również świąteczna wersja Małopolskiego Festiwalu Smaku. O programie i wydarzeniach towarzyszących targom poinformowali podczas konferencji prasowej Wicemarszałek Małopolski Leszek Zegzda, Grażyna Leja - Pełnomocnik Prezydenta Miasta Krakowa ds. Turystyki, Roman Gawrysiak - Sekretarz Rady Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej i Łukasz Olszewski – Kurator Wystawy Szopek Krakowskich.

Targom będzie towarzyszyć szereg imprez, m.in. prezentacja dukata krakowskiego, pokazy tańców dworskich, prezentacje dorobku gmin Zielonki i Wieliczka oraz konkurs na najładniejszą dekorację bożonarodzeniową i konkurs szopek krakowskich. Przez Kraków przejdzie pochód Mikołajów, Pierwszy Krakowski Korowód Szopek i Korowód Kolędniczy. Targi odwiedzi gość specjalny. Święty Mikołaj przyjedzie prosto z Laponii.

Targi to również kolejna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku – tym razem w wersji świątecznej. Podczas weekendu (18-21 grudnia) poprzedzającego Święta Bożego Narodzenia na Rynku Głównym w Krakowie odbędzie się prezentacja małopolskich producentów żywności, produktów lokalnych i tradycyjnych, dań, potraw oraz bogatych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla okresu Bożego Narodzenia.

W namiotach ustawionych na Rynku Głównym zostaną przygotowane stoiska 18 wystawców. Na stołach pojawią się m.in. tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby w różnych postaciach, przetwory owocowo-warzywne, a także gotowe dania: pierogi, uszka, krokiety i wiele innych.

Pierwsza prezentacja Wigilijnego Małopolskiego Smaku będzie miała miejsce 5 i 6 grudnia w Warszawie w ramach „Świątecznej Iluminacji” na ul. Nowy Świat.

- Małopolska jest pełna smaków: oscypek, bundz, kiełbasa lisiecka, śliwowica...  Nie ma takiego drugiego regionu – podkreślał wyjątkowość małopolskich smaków Wicemarszałek Zegzda zachęcając do odwiedzenia targów. – Tegoroczny Festiwal Smaku odwiedziło 100 tys. osób – dodał.

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Małopolska jest jedynym z nielicznych regionów w Polsce, który promuje producentów żywności, produkty i potrawy regionalne obejmując zakresem swojego działania cały region.

Impreza realizowana jest co roku od 2005 r. w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu  – Krakowie, Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie organizowane są kiermasze półfinałowe, podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby. Podczas każdego półfinału oraz w trakcie kiermaszu finałowego organizowany jest plebiscyt dla publiczności „Małopolski Smak”.

(PT, azlo)

Program Targów Bożonarodzeniowych 2009

Konkurs na najładniejszą dekorację bożonarodzeniową dla przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą na terenie Krakowa

Galeria zdjęć