Swoje specjały zaprezenowali wystawcy z Krakowa i okolic. Uczestnicy konkursu wystartowali w czterech kategoriach. Zaprezentowali ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą i potrawy „jak u mamy”. Jedną z atrakcji był pokaz gotowania.
Na straganach zagościły miody, chleby, karpie i wędliny. Można było spróbować produktów tradycyjnych i regionalnych: kiełbasy lisieckiej, suski sechlońskiej i pierożków. Przysmaki biorące udział w konkursie oceniła publiczność i komisja konkursowa. Zwycięzcy zostanali zaproszeni do udziału w Wielkim Finale VII Małopolskiego Smaku, który odbędzie się 27 i 28 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie.
Podczas krakowskiego półfinału na scenie wystąpiły grupy regionalne, a wśród głosujących w plebiscycie zostały rozlosowane atrakcyjne nagrody.Kulinarnemu festiwalowi towarzyszyło będzie Święto Chleba, podczas którego odbyły się m.in. pokazy wypieku chleba prądnickiego wpisanego na Listę Produktów Regionalnych Unii Europejskiej. Uczestnicy wybrali też najsmaczniejszy chleb w Małopolsce. Zwyciężył chleb firmowy z piekarni "Patrycja i Paweł" Zofii Rydzyk z Kwaśniowa Górnego.
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie kulinarne. Promuje lokalnych producentów żywności, tradycyjny sposób wytwarzania potraw i ich oryginalną recepturę. Laureaci festiwalu otrzymali prawo posługiwania się znakiem „Małopolski Smak”.
WYNIKI PÓŁFINAŁU „MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU” W KRAKOWIE
Kategoria: Ekologiczne przysmaki - I miejsce - Ferma kur niosek Tobowscy z Trzemeśni
Produkt: jajecznica po królewsku
Kategoria: Tradycyjne specjały - I miejsce – Restauracja Natalia z Biertowic
Produkt: sułkowicka Drzonówka
Kategoria: Smakołyki z Legendą - I miejsce – Firma Krak-Marfish z Poskwiotowa
Produkt : Matjas – korzenny filet śledziowy
Kategoria: Jak u mamy - I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Kunic
Produkt: bezalkoholowa nalewka na zdrowie
Konkurs jury "Małopolskiego Festiwalu Smaku”
Grand Prix: Piekarnia Pieprzyca z Podłęża
Produkt: chleb tradycyjny z orzechami;
II miejsce Zakład Masarski „Mądry” z Nowej Wsi Szlacheckiej
Produkt: szynka z kością
III miejsce
Firma Gawor z Podstolic
Produkt: salceson golonkowy Podstolego