Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kulinarny festiwal na krakowskim Kazimierzu

Samorząd
10 czerwca 2011
W najbliższy weekend rusza kolejny półfinał wielkiego, regionalnego gotowania. Na krakowskim placu Wolnica startuje Małopolski Festiwal Smaku. Na odwiedzających kiermasz czeka masa nie tylko kulinarnych atrakcji. Festiwal otworzy marszałek Marek Sowa.

Krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku rozpocznie się na Placu Wolnica o godz. 9.30. Swoje specjały zaprezentują wystawcy z Krakowa i okolic. Uczestnicy konkursu wystartują w czterech kategoriach. Zaprezentują ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą i potrawy „jak u mamy”. Jedną z atrakcji będzie pokaz gotowania.

Na straganach zagoszczą miody, chleby, karpie i wędliny. Można będzie spróbować produktów tradycyjnych i regionalnych: kiełbasy lisieckiej, suski sechlońskiej i pierożków. Przysmaki biorące udział w konkursie oceni publiczność i komisja konkursowa. Zwycięzcy zostaną zaproszeni do udziału w Wielkim Finale VII Małopolskiego Smaku, który odbędzie się 27 i 28 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie.

Podczas krakowskiego półfinału na scenie wystąpią grupy regionalne, a wśród głosujących w plebiscycie zostaną rozlosowane atrakcyjne nagrody.

Kulinarnemu festiwalowi towarzyszyć będzie Święto Chleba, podczas którego odbędą się m.in. pokazy wypieku chleba prądnickiego wpisanego na Listę Produktów Regionalnych Unii Europejskiej. Uczestnicy wybiorą też najsmaczniejszy chleb w Małopolsce. Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie kulinarne. Promuje lokalnych producentów żywności, tradycyjny sposób wytwarzania potraw i ich oryginalną recepturę. Laureaci festiwalu otrzymują prawo posługiwania się znakiem „Małopolski Smak”.

Program Pobierz plik Adobe Acrobat

Galeria zdjęć