Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Francuski ser Beaufort został w Monachium

Samorząd
04 listopada 2005
Od tego mamy przyjaciół z regionów partnerskich, żeby moc poznawać ich doświadczenia i z nich korzystać – powiedział wicemarszałek Witold Śmiałek witając gości z francuskiego regionu Rhone – Alpes. Delegacja z Francji przebywa w Małopolsce w związku z realizacją pilotażowego projektu wspólnej promocji produktów przetwórczo – żywnościowych z naszego regionu.

Projekt zakłada francuską pomoc w kwestii ekspertyz i wsparcia metodologicznego przy wyborze, opisie oraz rozwoju środków promocji produktów regionalnych, a przede wszystkim wsparcie podczas procedur rejestracji marki regionalnej.  Projekt realizowany jest w tym roku przez Sabaudzką Izbę Rolniczą ze strony francuskiej oraz Małopolska Izba rolnicza i Urząd Marszałkowski ze strony polskiej.

Małopolska jest regionem specyficznym, dlatego warto podjąć wszelkie kroki w kierunku działań promocyjnych produktów charakterystycznych dla tej części naszego kraju. Tworzymy na poziomie całego kraju listę produktów regionalnych, natomiast w skali województwa powstaje lista produktów tradycyjnych. Za każdym razem kiedy zbiera się komisja jestem mile zaskoczony ilością wniosków o wpis na tę listę – podkreślił wicemarszałek Śmiałek.

Czteroosobowa delegacja z Rhone – Alpes to eksperci związani z rolnictwem: Guy Palluy, regionalny radny, Mer Mornant, producent trzody chlewnej, założyciel grupy sprzedaży bezpośredniej. 5 - osobowa grupa rolników od blisko 30 lat zajmuje się produkcją i sprzedażą we własnym sklepie wędlin, dżemów, owoców i warzyw. Roczny przychód z działalności to blisko 3 mln. euro. W gronie ekspertów jest także Emmanuel Mingasson, ekspert od produktów tradycyjnych wysokiej jakości, Denis Marmilloud, członek Biura Izby Rolniczej Górnej Sabaudii, producent owoców i członek grupy producenckiej oraz Bernard Pellicier, rolnik, wiceprzewodniczący Sabaudzkiej izby Rolniczej. Niestety ser Beaufort, który francuska delegacja wiozła do Małopolski, żeby poczęstować nim polską ekipę ekspertów zaginął wraz z częścią bagaży na lotnisku w Monachium.

Rhone – Alpes jest regionem zrównoważonym, podobnym pod tym względem do Małopolski. Część obszaru jest górzysta, część równinna. 38% powierzchni to uprawy, 36% - lasy, a 50% to strefa górzysta. Rolnictwo w Rhone – Alpes opiera się na funkcjonowaniu 57 tysięcy gospodarstw o sredniej wielkości ok. 27 h. W tej liczbie ok. 5% gospodarstw zajmuje się uprawą ponad 100 h. a 60% poniżej 20 h.
Wszystkie gospodarstwa w Rhone – Alpes dzielą się na dwie grupy: gospodarstw „profesjonalnych” uprawiających przeciętnie 45 h. i gospodarstw, w których działalność rolna jest pracą dodatkową i w tym przypadku uprawy to ok. 8 h. Rhonalpejscy rolnicy produkują 80 rodzajów serów, 6500 gospodarstw prowadzi winnice, z których produkty podlegają kontroli marki pochodzenia towaru, a ponad 42 h. to sadownictwo, które stanowi 20% całego przemysłu owocowego Francji. Rolnictwo w Rhone – Alpes, który jest 4 regionem we Francji pod względem produkcji to przede wszystkim nie ilość, ale jakość i odpowiedz na konkretne zapotrzebowania klientów – podkreślali francuscy eksperci dzieląc się swoimi doświadczeniami.

Galeria zdjęć