Fani małopolskiego jadła nie opierali się regionalnym smakołykom. A było w czym wybierać. Do konkursu zgłoszono m.in.: jagnięcinę podhalańską, ,,złocisty” przysmak ze szpinakiem i białym serem, naleśnik ,,serowe boczki w trawie” czy kotleciki jagnięce marynowane w winie. Serca i podniebienia smakoszy podbiły też sery
i miody.
Smakosze głosowali na ulubione produkty kulinarne w kategoriach „ekologiczne przysmaki”, „tradycyjne specjały”, „smakołyki z legendą” i „jak u mamy”. Zwycięzcy wezmą udział w wielkim finale na krakowskim Placu Wolnica 27 i 28 sierpnia. Poprzednie półfinały odbywały się w Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach i Nowym Sączu. W przyszłą niedzielę ostatni półfinaliści zaprezentują się w Miechowie.
Dla publiczności wystąpiła Beata Bełtowska z zespołem TARYFFA oraz zespół regionalny „Mali śwarni”. Na scenie odbyły się też dwa przedstawienia teatralne - „Trąba Słonia Salomona” dla dzieci oraz „Kot na Sesji Rady Gminy” w wykonaniu teatru regionalnego z Szaflar.
Wyniki nowotarskiego półfinału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku
Konkurs
Grand Prix
Janina Zborowska z Witowa
Produkt: zupa zoproska
II miejsce
Zbigniew Kapołka z Niedzicy
Produkt: jagnięcina w kapuście
III miejsce
Tatrzańskie Koło Gospodyń Wiejskich
Produkt: barani żołądek faszerowany
Plebiscyt
EKOLOGICZNE PRZYSMAKI
Wojciech Komperda z Ratułowa
Produkt: oscypek z grilla z żurawiną
TRADYCYJNE SPECJAŁY
Władysław Barnaś z Czerwiennego
Produkt: bryndza podhalańska
SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ
Firma „Salami” z Nowego Targu
Produkt: szynka miodzio
JAK U MAMY
Gospodarstwo Agroturystyczne H.A.T.A. z Niedzicy
Produkt: kwaśnica z żeberkiem
Pokaz gotowania na żywo
Restauracja Dwór z Niedzicy
Danie: filet z pstrąga z patelni marynowany w miodzie i porzeczkach