Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Krakowskie precelki w drodze pod Grunwald

13 lipca 2010
Rycerze, giermkowie z chorągwiami, kupcy, niewiasty w średniowiecznych strojach, kuglarze i bębniarze w minioną niedzielę opanowali główny plac Warszawy. Nawet kilkanaście tysięcy osób – mieszkańców stolicy i odwiedzjącyych ją turystów – miało okazję m.in. zatańczyć taniec korowodowy, zgłębić tajniki średniowiecznych dokumentów i pieczęci, spróbować swych sił w kuglarskich sztuczkach, a także skosztować małopolskich specjałów, w tym obwarzanków, tradycyjnie wypiekanych od średniowiecza w dawnej stolicy Polski.

- Rozdaliśmy 10 tys. sztuk krakowskiego przysmaku, którym od wieków posilali się zacni mieszczanie - mówi Joanna Orlik, dyrektor Małopolskiego Instytutu Kultury. Wszystko to za sprawą „Małopolskich posiłków. Grunwald 1410-2010”, historycznego happeningu zorganizowanego przez Samorząd Województwa Małopolskiego i Małopolski Instytut Kultury z okazji 600. rocznicy bitwy pod Grunwaldem.10 lipca 2010 roku z Krakowa wyruszył średniowieczny tabor zmierzający na pola Grunwaldu z aprowizacją dla rycerstwa. Wedle przechowywanej przez tradycję opowieści, król Władysław Jagiełło przed słynną bitwą z  Krzyżakami miał nakazać krakowskim piekarzom piec obwarzanki, by rycerstwo miało czym się posilać w oczekiwaniu na wroga. Zaopatrzenie w zdatne do długiego przechowywania pieczywo było częścią szeroko zakrojonej akcji aprowizacyjnej dworu królewskiego.Podróż orszaku z Krakowa, przez Warszawę, przybrała formę anonsowanego przez heroldów inscenizowanego przejazdu średniowiecznych wozów konnych. Orszakowi towarzyszyły pokazy, spektakle i warsztaty edukacyjne prowadzone przez grupy pasjonatów, które pozwoliły dzieciom i dorosłym zajrzeć pod podszewkę średniowiecznego życia. Po krótkim postoju w Warszawie małopolski tabor wyruszył na pola grunwaldzkie, gdzie 15 lipca weźmie udział w historycznej części Dni Grunwaldu. Wóz z obwarzankami pozostanie tam aż do zakończenia rocznicowych obchodów, oferując krakowski przysmak wszystkim chętnym zakosztowania tradycyjnego, małopolskiego specjału.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA