Konieczne jest upowszechnienie stosowania technologii produkcji i przetwórstwa nie obciążających żywności syntetycznymi nawozami, pestycydami, antybiotykami oraz wszelkiego rodzaju ulepszaczami, dodatkami i konserwantami. Zamierzonym efektem tych działań będzie wprowadzanie na rynek produktów zawierających mniej skażeń środowiskowych i jednocześnie posiadających wysoką zawartość substancji biologicznie czynnych.
Wysoka wartość biologiczna żywności, w tym żywność o projektowanych cechach zdrowotnych, postrzegana jest jako skuteczna metoda zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Kreowanie rozwoju środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego jest elementem profilaktyki chorób dietozależnych i nowotworowych oraz składową ograniczenia żywieniowych czynników ryzyka powszechnie obecnych we współczesnym czasie chorób układu krążenia. Żywność produkowana z zastosowaniem naturalnych czynników intensyfikacji produkcji może być odpowiedzią na powyższe wyzwania.