Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Metody ograniczenia skażeń środowiskowych na produkty spożywcze wytwarzane w regionie małopolski

Inne

Publikacja przedstawia między innymi metody ograniczenia transmisji substancji szkodliwych zawartych w glebach do roślin uprawnych. Szeroko opisano tutaj zastosowanie wapnowania, sorbentów mineralnych i organicznych oraz wykorzystanie mikroorganizmów do biologicznej utylizacji skażeń gleb, dzięki zjawiskom biosorpcji oraz fitoremediacji, czyli wykorzystaniu roślin w procesie biologicznego oczyszczania gleb uprawnych. Ponadto w dalszej części opracowania zamieszczono charakterystykę gatunków roślin predysponowanych do uprawy na terenach o podwyższonej zawartości metali ciężkich. Na końcu poradnika znajduje się katalog dobrych praktyk rolniczych dla ograniczenia wpływu skażeń środowiskowych zdeponowanych w glebach uprawnych.