Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Historia Małopolskiego Festiwalu Smaku

Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Idea promocji regionalnych, małopolskich przysmaków powstała w 2003 roku. Wtedy opracowano mapę Małopolskie Przysmaki na której znalazły się najbardziej rozpoznawalne marki spożywcze z regionu.

Pod koniec 2003 roku Samorząd Województwa Małopolskiego podjął decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków. W 2004 roku opracowana zastała identyfikacja wizualna "Małopolskiego Smaku". Powstał logotyp imprezy w formie kwiatu złożonego z 9 oscypków.

W 2004 roku Województwo Małopolskie współorganizowało pierwszą edycję Święta Chleba na placu Wolnica w Krakowie, której towarzyszył  konkurs Małopolski Smak. W 2005 zorganizowano pierwszą edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku - jedynej w tamtym  czasie w Polsce imprezy o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Pierwsza edycja Festiwalu w 2005 roku składała się z dwóch  kiermaszów półfinałowych w Zakopanem i Tarnowie oraz finału krakowskiego. Przez kolejne lata Festiwal  rozrastał się obejmując swoim zasięgiem coraz więcej miast w Małopolsce. I tak w 2009 roku podczas piątej edycji odbyło się już sześć kiermaszów w Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu Nowym Targu, a także po raz pierwszy w Miechowie. W 2011 roku festiwalowa mapa powiększyła się o kolejne miasto – Wadowice. W 2014 roku do imprezy dołączyła Wieliczka i Stary Sącz. Całość letnich półfinałów wieńczy wielki finał w Krakowie odbywający się tradycyjnie pod koniec sierpnia na krakowskim Kazimierzu, na placu Wolnica.

Do udziału w Festiwalu zgłaszać się mogą zarówno firmy, jak i osoby fizyczne, a także stowarzyszenia. Istotne, by spełniały podstawowe kryterium, tj. zaprezentowały unikalny produkt czy danie własnego wyrobu, a następnie poddały się ocenie jury oraz publiczności. Jurorzy konkursowi, wśród których znajdują się znamienici szefowie kuchni oraz eksperci kulinarni wskazują najlepsze wyroby i producentów z Małopolski. Publiczność  w plebiscycie głosuje wedle kategorii: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz potrawy „jak u mamy”. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku to nie tylko honorowe wyróżnienie, ale istotna rynkowa rekomendacja firm i produktów, którą mieszkańcy regionu kierują się podczas zakupów.

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu małopolskich producentów żywności związanemu ze zwiększeniem efektu rynkowego oraz jeszcze większego zachęcenia odbiorców do kontaktu i poznania Małopolskiego Festiwalu Smaku, podjęto decyzję o realizacji Małopolskiego Smaku w wersji świątecznej. Podczas weekendu poprzedzającego Święta Bożego Narodzenia oraz Święta Wielkanocne na Rynku Głównym w Krakowie odbywa się prezentacja małopolskich produktów, dań, potraw charakterystycznych dla okresu Świąt Bożego Narodzenia i Świąt Wielkanocnych. Wydarzenie jest również okazją do ostatnich przedświątecznych zakupów. Wigilijny i Wielkanocny Smak towarzyszą Targom Bożonarodzeniowym i Targom Wielkanocnym, które odbywają się corocznie na krakowskim Rynku Głównym.

Laureaci Małopolskiego Festiwalu Smaku

Konkurs

Grand Prix
ZAKŁAD MASARSKI „MĄDRY” Z NOWEJ WSI SZLACHECKIEJ
PRODUKT: KIEŁBASA KRAKOWSKA „ SUCHA MĄDREGO”

II Miejsce
F.P.H.U. „ LAGUNA” IZABELA GRADALSKA Z GORLIC
PRODUKT: BARANINA GAJOWEG

III Miejsce
Z.P.H.U. STANPOL JAN SKAWSKI Z MŁOSZOWEJ
PRODUKT: ROLADA Z INDYKA

Wyróżnienia Komisji konkursowej
1. MAGDALENA WĘGIEL Z PRZYBYSŁAWIC
PRODUKT: PSTRĄG OJCOWSKI, POTOKOWY, WĘDZONY
2. TŁOCZNIA OWOCÓW „PAWŁOWSKI” ZE ŻBIKOWIC
PRODUKT: POKRZYWA W SOKU JABŁKOWYM

Wyróżnienia Komisji Dziennikarskiej
TŁOCZNIA OWOCÓW „PAWŁOWSKI” ZE ŻBIKOWIC
PRODUKT: POKRZYWA W SOKU JABŁKOWYM

Plebiscyt

Kategoria: Ekologiczne Przysmaki
GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE ROBERT TRACZ Z HUCISKA
PRODUKT: JURAJSKA ORZECHÓWKA ZALANA JANKIELOWYM CZAREM PUSTYNI

Kategoria: Tradycyjne Specjały
P.P.U.H. PATRYCJA & PAWEŁ ZOFIA RYDZYK Z KWAŚNIOWA GÓRNA
PRODUKT: CHLEB ŚWIĄTECZNY

Kategoria: Smakołyki z Legendą
TŁOCZNIA OWOCÓW „PAWŁOWSKI” ZE ŻBIKOWIC
PRODUKT: POKRZYWA W SOKU JABŁKOWYM

Kategoria Jak u Mamy
STOWARZYSZENIE NOWOCZESNA GOSPODYNI Z BRZEŹNICY
PRODUKT: TORT CHLEBOWY

Konkurs

Grand Prix
Zakłady Mięsne Elimex z Młoszowej
Mięsiwo z pieca

Wyróżnienie
Piekarnia Błajan z Tarnowa
Chleb żytni na zakwasie

Wyróżnienie
Jerzy Milewski z 
Pstrąg wędzony

Wyróżnienie
Piekarnia Rafapol
Krakusek z kminkiem

Wyróżnienie
Piekarnia Rafapol z Zabierzowa
Krakusek z kminkiem

Wyróżnienie
Cukiernia Melba z Krzeszowic
Tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka od krów rasy polskiej czerwonej

Wyróżnienie
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach
miechowskie gołąbki z soczewicą

Plebiscyt

Publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:

Kategoria Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
Kategoria Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
Kategoria Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
Kategoria Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa

Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi ze śliwkami.

Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych.

Konkurs

Wyróżnienie
Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza
Masło ekstra
Zakład Masarski „AMIGOS” z Burzyna
Schab nadziewany z Burzyna

Grand Prix:
Antoni Piskorek z Nowej Wsi
Żurek od Piskorka  

Plebiscyt

1. EKOLOGICZNE PRZYSMAKI
Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza z Osieka
Jurajska malina zalana czarem pustyni

2. TRADYCYJNE SPECJAŁY
Andrzej Pietrzyk ze Swojczan
Charsznicka kapusta kwaszona

3. SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ
Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza
Masło ekstra

4. JAK U MAMY
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Staropolski krupnik

 

Konkurs

Grand Prix
Gospodarstwo Agroturystyczne Magdaleny Zygmunt z Juraszowej
Produkt: kozina z sosem miętowym

II miejsce
Piekarnia „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego
Produkt: sernik jurajski

III miejsce
Zakład Masarski „Amigos” z Burzyna
Produkt: kiełbasa  tuchowska

Plebiscyt

„Ekologiczne przysmaki”
Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Murowanej
Produkt: razowiec lipnicki z masłem ziołowym

„Tradycyjne specjały”
Piekarnia „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego
Produkt: sernik jurajski

 „Smakołyki z legendą”
Firma "Krak – Marfish” z  Poskwitowa
Produkt: filet śledziowy po wiejsku

Kategoria: Jak u mamy 
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Produkt: zupa ziemniaczana z kurdybankiem

Konkurs

Grand Prix
Stowarzyszenie na "Śliwkowym szlaku" z Iwkowej
Produkt: Polędwica faszerowana suską sechlońska

II miejsce
Restauracja "Natalia" z Biertowic
Produkt: Sułkowicka krzonówka

III miejsce
Firma "Gawor" z Podstolic
Produkt: Salceson golonkowy "Podstolego"

Plebiscyt

Ekologiczne przysmaki
Ferma Kur Niosek Tobowscy z Trzemeśni
Produkt: Jajecznica po królewsku

Tradycyjne specjały
Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
Produkt: Karp zatorski w zalewie octowej

Smakołyki z Legendą
Przetwórstwo Rybne Krak - Marfish
Produkt: Matjas - korzenny filet śledziowy

Kategoria: Jak u mamy
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Produkt: Placki ziemniaczane po andrychowsku

Pokaz gotowania na żywo
Restauracja "Bohema" z Nowego Sącza
Danie: Roladki z cielęciny po staropolsku 

Konkurs

Grand prix
Bacówka "L.Szot" Sp. komandytowa z Rajbrotu
Produkt: Brawuś z kómory

II miejsce
Firma "Gawor" - Produkcja Wędlin z Podstolic
Produkt: Szynka Podstolego

III miejsce:
Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa
Produkt: Miód faceliowy

Plebiscyt

Kategoria: Smakołyki z legendą
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Batczew" z Morawczyny
Produkt: Kiełbasa swojska

Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma "Smakosz" z Chrzanowa
Produkt: Żurek po krakowsku

Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic
Produkt: Kiełbasa staropolska w słoiku

Kategoria: Jak u mamy
"Spiżarnia" z Nowego Targu
Produkt: gulasz flisacki

Pokaz gotowania
Restauracja "Dwór" z Niedzicy
Danie: Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat winegretem 

W dniach 29 oraz 30 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie odbył się Finał V Małopolskiego Festiwalu Smaku. Impreza zgromadziła rekordową publiczność. Szacuje sie ze przez Plac Wolnica podczas weekendu przewinęło się blisko 50 000 osób. W Plebiscycie "małopolski Smak" oddano ok. 20 000 głosów.

KONKURS

Grand Prix
Zadek po pańsku, Bacówka L. Szot spółka komandytowa, Rajbrot

II miejsce
Wędzonka z Jabłonki, Firma "Kabanos", Jabłonka

III miejsce
Miód wielokwiatowy leśny, Pasieka Pszczela "Ambrozja", Sucha Beskidzka

PLEBISCYT

Ekologiczne przysmaki
Chleb z ziarna ekologicznego, Gospodarstwo Ekologiczne, Wypiek Pieczywa Andrzej Wnęk, Lipnica Górna

Tradycyjne specjały
Karp zatorski wędzony, Stowarzyszenia Dolina Karpia

Smakołyki z legendą
Jaja sadzone, Ferma Kur Niosek - Małgorzata i Wojciech Tobowscy, Trzemeśnia

Kategoria: Jak u mamy 
Pierogi pieczone igołomskie, Koło Gospodyń Wiejskich w Igołomi

Pokaz gotowania "na żywo"
Filet drobiowy faszerowany serem pleśniowym z dodatkiem sosu borowikowego, Restauracja Quick Bar, Nowy Sącz

Finał IV Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w dniach 20-21 września 2008. Oceny produktów dokonało profesjonalne jury w składzie: Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Jerzy Pasikowski, Stanisław Churzak, Mirosław Drewniak, Zbigniew Kurleto

Konkurs

Wyroby Piekarnicze i cukiernicze
Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie

Wędliny i przetwory mięsne
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną

Dania gotowe i potrawy
Firma Smakosz z Chrzanowa za grochówkę wojskową

Sery i przetwory mleczne
Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu za ser tylżycki ekologiczny

Miody
Pasieka Pszczela Ambrozja z Suchej Beskidzkiej za miód spadziowy kremowany

Przetwory owocowe i warzywne
Beata Rzeszótko ze Spytkowic za diabelsko wodę

Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne
Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyny Stromy z Bańki Niżnej za kwaśnicę

Najlepsze danie restauracyjne
Restauracja Pasaż z Tarnowa za drobiowy duet z gęsim fuagro

Plebiscyt

Wyroby Piekarnicze i cukiernicze
Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie

Wędliny i przetwory mięsne
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną

Dania gotowe i potrawy
KRAK- MARFISH z Poskwitowa za małopolski przysmak babuni

Sery i przetwory mleczne
Ryszard Piaskowy, Gospodarstwo Agroturystyczne ze Słupic za sery owcze ze 100% mleka owczego

Miody
Pasieka Stanisław Pietrzak z Myślenic za miód spadziowy

Przetwory owocowe i warzywne
Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za ogórki w zalewie czosnkowej

Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne
Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowici za podpłomyk z cebulą

W sobotę i niedzielę 15 i 16 września 2007 na placu Wolnica odbył się wielki finał III Małopolskiego Festiwalu Smaku z udziałem 40 wystawców żywności wyłonionych podczas letnich półfinałów w Krakowie, Nowym Sączu, Oświęcimiu, Zakopanem i Tarnowie. Komisja konkursowa w składzie: Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Jerzy Pasikowski i Mirosław Drewniak nagrodziła, ich zdaniem najlepsze produkty.

Uznanie zdobyły

wyroby piekarnicze i cukiernicze
Ciasto flisackie z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich z Kątów

wędliny oraz przetwory mięsne
Kiełbasa krakowska sucha z Masarni Krakowskiej z Krakowa

sery i inne przetwory mleczne
oscypek owczy Pana Władysława Barnasia z Czerwiennego

gotowe dania i potrawy
hałuski tarciane z kapustą z Gospodarstwa Agroturystycznego "U Pradziada" ze Stasikówki

inne produkty
miód spadziowy z Gospodarstwa Pasiecznego Państwa Zofii i Grzegorza Kiejdo z Bochni

najatrakcyjniejsze danie restauracyjne
pierś lazurowa z Restauracji "Laguna" z Gorlic

Także publiczność, która przez dwa dni odwiedzała plac Wolnica wskazała swoje kulinarne typy.

wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb królewski z bakaliami z Firmy "Strusinianka" z Tarnowa

wędliny oraz przetwory mięsne
kabanos wieprzowy z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego "Rolmat" z Biertowic

sery i inne przetwory mleczne
lody tradycyjne z Firmy Handlowo Produkcyjnej "Melba" z Krzeszowic

gotowe dania i potrawy
bigos z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczana

inne produkty
specjalność gospodarza z Zakładu Przetwórstwa Rybnego "Krak-Marfish" z Poskwitowa

przetwory owocowe i warzywne
sałatka warzywna fitness z Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw Pana Stanisława Tracza z Dąbrowy Tarnowskiej

W niedzielę mistrzowie kuchni małopolskich restauracji prezentowali swoje umiejętności w pokazie gotowania na żywo. Palmę pierwszeństwa zdobyła krakowska Restauracja "Antonio", która pokonała siedmiu innych konkurentów.

W dniach 9-10 września 2006 na Placu Wolnica w Krakowie odbył się wielki finał II Małopolskiego Festiwalu Smaku.
W kiermaszu udział wzięło ponad 30 wystawców - półfinalistów z Krakowa, Oświęcimia, Nowego Sącza, Zakopanego i Tarnowie jak również laureaci ze Święta Chleba oraz ubiegłorocznej, pierwszej edycji Festiwalu Smaku.
Komisja konkursowa pod przewodnictwem Roberta Sowy - szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski w Warszawie nagrodziła wystawców w kliku kategoriach:

wyroby piekarnicze i cukiernicze:
chleb metrowy z Piekarni A.Tyran z Polanki Wielkiej

sery i inne przetwory mleczne:
jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie

wędliny oraz przetwory mięsne
kiełbasa grajowska z Zakładów Przetwórstwa Mięsa w Grajowie k/Wieliczki

gotowe dania i potrawy
ziemniaki po cabańsku z Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej wraz z restauracjami "Stare Mury" i "Barter" z Chrzanowa

inne produkty
miód z Pasieki Pana Andrzeja Józefczyka z Krościenka

Swoje kulinarne typy wskazała również, licznie biorąca udział w plebiscycie, publiczność. Uznanie zdobyły:

przetwory owocowe i warzywne
ogórki konserwowe z Zakładów Przetwórstwa Owoców i Warzyw Pana Stanisława i Marii Traczów z Dąbrowy Tarnowskiej,

wyroby piekarnicze i cukiernicze
orzechowiec z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczna

sery i inne przetwory mleczne
jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie

wędliny oraz przetwory mięsne
pasztet z królika z Gospodarstwa Agroturystycznego Pana Kazimierza Łątka z Ciężkowic,

dania gotowe
przekąska poskwitowska z Firmy Krak-Marfish z Poskwitowa k/Krakowa

inne produkty
miód nektarowo-spadziwy z Pasieki Malwa z Grojca

W czasie trwającego w sobotę i niedzielę 17 i 18.09.2005 w Krakowie na Placu Wolnica I Małopolskiego Festiwalu Smaku przyznano nagrody producentom najlepszych dań gotowych, wędlin i przetworów owocowo-warzywnych.

O opinię w sprawie prezentowanych produktów zostali poproszeni specjaliści. Pięcioosobowa komisja konkursowa w składzie: Kurt Scheller (szef kuchni restauracji hotelu "Rialton" w Warszawie), Robert Sowa (szef kuchni restauracji hotelu "Jan III Sobieski" w Warszawie), Teofilos Vafidis (szef kuchni restauracji "Kuchnie Świata" w Warszawie), Katarzyna Gądek (dyrektor wydziału promocji i turystyki) i Jerzy Pasikowski (szef kuchni restauracji Hotelu Polonia w Warszawie) oceniała zgłoszone do konkursu produkty, a podjęcie ostatecznej decyzji było naprawdę trudne.

Jurorzy za najlepsze uznali:
- danie restauracyjne bezapelacyjnie uznali "Przysmak Żupnika", czyli kaczkę obłożoną chlebem. Potrawę przygotowali kucharze z restauracji Kopali Soli w Wieliczce
- danie gotowe: wiejskie zsiadłe mleko z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie;
- wędliny i przetwory mięsne: kiełbasa lisiecka wyprodukowana w Zakładach Przetwórstwa Mięsnego Danuty i Stanisława Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej
- przetwory warzywne: buraki całe marynowane z Zakładów Przetwórstwa Owoców i Warzyw Stanisława Tracza z Dąbrowy Tarnowskiej
- przetwory owocowe: soki owocowe z Tłoczni Maurera z Zarzecza k. Łącka

Nagrodę za najładniej udekorowany stół otrzymał Zespół Szkół w Dąbrowicy.

Publiczność festiwalu mogła również wyrazić opinię na temat prezentowanych produktów. W plebiscycie uznali oni za najlepsze:
- danie gotowe: "Ser Bogoni" wyprodukowany w Zakładach Mleczarskich "Mlek-Bog" z Bogoniowic;
- wędliny i przetwory mięsne: szynka z kością z Firmy "Grajpek" z Grajowa;
- przetwory warzywne: ogórki w zalewie musztardowej z Zakładów Przetwórstwa Owoców i warzyw Stanisława Tracza z Dąbrowy Tarnowskiej;
- przetwory owocowe: soki owocowe z Tłoczni Mauzera z Zarzecza k. Łącka

Podczas tej dwudniowej imprezy swoje produkty prezentowali laureaci konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak" wyłonieni w sierpniu podczas lokalnych kiermaszów w Zakopanem i Tarnowie. Na festiwalu swoje produkty prezentowali także wystawcy, którzy nie brali udziału w lokalnych konkursach. Idea, która przyświeca organizowaniu Małopolskiego Festiwalu Smaku to prezentacja tradycyjnej, regionalnej kuchni małopolskiej i wyróżnienie najlepszych producentów tych produktów i potraw.

Na tej dwudniowej imprezie można było obejrzeć produkty z różnych regionów Małopolski, poznać ich receptury i oczywiście spróbować. Na stoły wystawców obok nagrodzonych produktów trafiły m.in. szynka tradycyjna zbójnicka, oscypki, pierogi chłopskie, pstrąg opiekany z ziemniakami pieczonymi, buraczki tarte, kapusta i ogórki kwaszone, wiejskie zsiadłe mleko, wadowicka kremówka papieska i maliny z rumem. I Małopolski Festiwal Smaku zorganizowały Urząd Marszałkowski oraz Urząd Miasta Krakowa.

Zobacz także

Wadowice
Urząd Miejski w Wadowicach
Wadowickie Centrum Kultury

Tarnów
Urząd Miasta Tarnowa
Tarnowskie Centrum Kultury

Nowy Targ
Urząd Miasta Nowy Targ
Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Targu

Miechów
Urząd Gminy i Miasta Miechów
Centrum Kultury i Sportu w Miechowie

Oświęcim
Urząd Miasta Oświęcim
Oświęcimskie Centrum Kultury

Wieliczka
Urząd Miasta i Gminy Wieliczka
Centrum Kultury i Turystyki w Wieliczce

Stary Sącz
Urząd Miasta i Gminy Stary Sącz
Centrum Kultury i Sztuki im. Ady Sari w Starym Sączu

W 2013 roku Samorząd Województwa Małopolskiego pozyskał Partnera Strategicznego, który umożliwił stworzenie całorocznego systemu sprzedaży małopolskich produktów tradycyjnych, regionalnych i znanych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. 6 sierpnia 2013 roku Województwo Małopolskie podpisało Porozumienie o współpracy z siecią Delikatesów Alma w tym zakresie. Od 2013 roku w Delikatesach Alma w całej Polsce można kupić małopolskie produkty tradycyjne i regionalne pod wspólną marką „Małopolski Smak”.

Dowiedz się więcej

 

Galeria zdjęć