Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne w Małopolsce

Od lipca 2014 r. Małopolska jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK).

Cele działania Sieci Dziedzictwa Kuliarnego Małopolska:

  • rozwój i promocja rynku żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej) opartej na lokalnych/regionalnych zasobach surowców,
  • współpraca oraz wymiana wiedzy i doświadczeń pomiędzy członkami Sieci,
  • rozwój współpracy pomiędzy regionami działającymi w ramach ESRDzK,
  • wzmocnienie tożsamości lokalnej/regionalnej,
  • zaproponowanie konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej,
  • podniesienie atrakcyjności kulinarnej regionu,
  • promocja i rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, wzmacnianie ich konkurencyjności,
  • zwiększanie zainteresowania producentów i konsumentów żywnością naturalną wysokiej jakości,
  • rozwój regionalny.

Bądź ambasadorem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Produkty, surowce i potrawy oferowane przez członków sieci regionalnej powinny przyczyniać się do tworzenia pozytywnego wizerunku regionu. Podmioty przyjęte do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, a w konsekwencji będące członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powinny aktywnie uczestniczyć w rozwoju rynku i promocji żywności naturalnej, być dobrymi ambasadorami Małopolski, jej regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz działalności ESRDzK.

Zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska!