Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kraków (Plac Wolnica), 16-17 grudnia 2017

Specjały regionalnej kuchni wprost z food trucków, grill serwujący potrawy z lokalnych mięs i wędlin, pokazy gotowania najlepszych szefów kuchni połączone z degustacją świątecznych specjałów to tylko część powodów dla których warto było odwiedzić Plac Wolnica w Krakowie w dniach 16-17 grudnia (sobota-niedziela).

Każdy, kto odwiedził krakowski Plac Wolnica mógł wybrać się w kulinarną podróż po świątecznych smakach Małopolski i spróbować regionalnych produktów i dań.

To wszystko za sprawą świątecznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku "Smak Kontrolowany", która była kontynuacją cieszącego się ogromną popularnością letniego cyklu imprez nawiązujących stylistyką do czasów PRL-u.

W programie odbyły się: pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, degustacje, zabawy, konkursy z nagrodami i koncert kolęd.

Miłośnicy regionalnych smaków mogli także zrobić świąteczne zakupy. Na stoiskach znalazły się pyszne miody, świeże wędliny, smakowite pierogi, chrupiące pieczywo, aromatyczne sery, świeżo tłoczone soki i wiele innych małopolskich specjałów.

Program:

10:00 Rozpoczęcie Małopolskiego Festiwalu Smaku

  • konkurs na najładniejszą kartę świąteczną
  • prezentacja Wystawców
  • wręczenie nagród w Quizie „My Małopolska”

ok. 11.00 – I pokaz gotowania świątecznych potraw

  • prezentacja wystawców
  • świąteczna bajka dla dzieci
  • konkurs Świąteczny Master Chef Junior (dekorowanie pierników)
  • quiz wiedzy o PRL

ok. 13.30 Konkurs Świąteczny Master Chef Junior (potrawa świąteczna)

  • nauka śpiewania kolęd
  • prezentacja Wystawców

ok. 15.00 – II pokaz gotowania świątecznych potraw

  • quiz wiedzy o małopolskich zwyczajach świątecznych
  • świąteczna bajka dla dzieci
  • świąteczne karaoke
  • koncert kolęd

ok. 18.00 wręczenie nagród w konkursie na najlepszy produkt Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Galeria zdjęć