Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Pij z głową

Wszystko zależy od tego jak żyjesz. Jesteś cały czas w ruchu? Spędzasz wiele godzin przed komputerem? Należysz do grupy 50+? Czy może oczekujesz czegoś uniwersalnego, co może pić każdy w Twojej rodzinie? Sięgaj po wodę, która nie tylko nawodni, ale także wzbogaci Twój organizm o niezbędne makro- i mikroelementy.

Niedoceniana, a powinna znaleźć się w czołówce naszej top listy naturalnych składników codziennej diety. Woda wpływa na szereg procesów w naszym organizmie. Odpowiednio dobrana stanowi idealną suplementację diety, dostarczając składniki mineralne niezbędne do naszego prawidłowego funkcjonowania. Wybierając wodę do picia, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zawartość wapnia, magnezu i wodorowęglanów. 

Wapń jest jednym z najważniejszych pierwiastków niezbędnych do utrzymania prawidłowej struktury kości. Korzystnie wpływa na przemianę materii, pracę serca oraz układ mięśniowo-nerwowy. Uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych, zapobiega chorobom nowotworowym i osteoporozie.

Brak wapnia może powodować skurcze mięśni, bóle stawów, mrowienie, przyspieszone bicie serca, zaburzenia snu czy próchnicę zębów. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osób dorosłych wynosi 600–1200 mg. W Małopolsce znajdziemy wody, które zawierają 200–400 mg wapnia w litrze wody, co może stanowić znaczący udział w suplementacji tego składnika.

Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego, nerwowego i mięśniowego. Magnez zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom serca czy kamicy nerkowej. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza napięcie nerwowe, działa antystresowo, łagodzi zaburzenia snu. Brak magnezu może doprowadzić do arytmii i niewydolności pracy serca, nadciśnienia tętniczego czy astmy. Mogą także pojawić się mniej dotkliwe dolegliwości, takie jak drganie powiek i mięśni, skurcze czy drętwienie kończyn. Woda mineralna do stosowania profilaktycznego powinna mieć minimum 50 mg magnezu w litrze. Z Małopolski pochodzą wody, które mają nawet 200 mg magnezu w litrze, a dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 300–350 mg. Sportowcy, osoby ciężko pracujące i obciążone stresem oraz kobiety w ciąży potrzebują go około 450–525 mg.

Przy typowej diecie wraz z pokarmem do organizmu trafia zaledwie dwie trzecie potrzebnej ilości magnezu. Suplementacja magnezem powinna odbywać się równocześnie z wapniem, co gwarantuje optymalne wchłanianie tych składników mineralnych przez organizm.

Wodorowęglany znajdujące się w wodzie mineralnej są dla organizmu człowieka niezwykle ważne. Przyczyniają się do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej krwi, alkalizują kwasy żołądkowe. Są także korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, szybko przynosząc ulgę w tych dolegliwościach. Obniżają zawartość cukru we krwi i moczu, obniżają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie insuliny oraz regulują pH krwi. Ponadto wodorowęglany pomagają zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w mięśniach po intensywnym i długotrwałym wysiłku w czasie pracy i uprawiania sportu. Należy jednak pamiętać, że woda o dużej ilości wodorowęglanów, czyli powyżej 600 mg w litrze, nie jest wskazana dla osób cierpiących na niedokwasotę.

Zwracając szczególną uwagę na wapń, magnez i wodorowęglany, nie można pominąć roli pozostałych biopierwiastków występujących w wodach: chlorków, sodu, fluoru, jodu, żelaza czy siarczanów. W rzeczywistości każdy z nich może odegrać ważną rolę w naszym organizmie, a o doborze wody do picia powinno decydować indywidualne zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy, zgodnie ze stanem zdrowia i trybem życia.

Warto jednak wiedzieć, że najwięcej składników mineralnych posiadają wysokozmineralizowane, naturalne wody mineralne. W litrze takiej wody znajdziemy w sumie ponad 1 500 mg wszystkich składników mineralnych. Te wody zawierają najwięcej wapnia i magnezu. Wody średniozmineralizowane posiadają od 500 do 1 500 mg składników mineralnych w litrze, natomiast wody niskozmineralizowane mają tych składników poniżej 500 mg w litrze. Na sklepowej półce znajdziemy także wody źródlane, które charakteryzują się niską zawartością składników mineralnych.

Jeżeli na etykiecie wody nie znajdziemy opisu, z jakiego typu wodą mamy do czynienia, powinniśmy sprawdzić, ile wynosi suma zawartych w niej składników mineralnych. Ta informacja jest niezwykle istotna, bo pomoże nam dobrać wodę odpowiednią dla siebie. Rodzice dzieci do drugiego roku życia nie powinni podawać swoim pociechom wód wysokozmineralizowanych. Nie powinny też po nie sięgać osoby starsze. Za to są one najlepsze dla osób aktywnych, intensywnie pracujących umysłowo czy fizycznie. Osoby intensywnie uprawiające sport w czasie aktywności, oprócz wody wysokozmineralizowanej, powinny pić także izotoniki, które można zrobić na bazie wody mineralnej w domowych warunkach. Wiele takich przepisów można znaleźć w Internecie.

Warto przy tej okazji wspomnieć, że Uzdrowisko Wysowa – jako jedyne w Małopolsce – produkuje napój izotoniczny na bazie swoich wód mineralnych. Dzięki temu zawiera on naturalne składniki mineralne, które są lepiej przyswajalne przez organizm.

Na rynku dostępne są także wody stołowe, ale w Małopolsce się ich nie produkuje. To wody, które nie posiadają zbyt dużej ilości naturalnych składników mineralnych i są nimi wzbogacane. Wśród wód z Małopolski mamy także wybór pod kątem ich nasycenia CO2 (dwutlenku węgla). Znajdziemy wody niegazowane, nisko-, średnio- i wysokonasycone CO2.