Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie tradycje Świąt Bożego Narodzenia

Skąd przywędrował do nas zwyczaj ubierania choinki? Dlaczego po domach z kolędą mogą chodzić tylko mężczyźni? Skąd wywodzi się zwyczaj jasełek, a wreszcie czy rzeczywiście na wigilijnym stole powinniśmy mieć 12 potraw?

Jeśli nie znasz odpowiedzi, na którekolwiek z tych pytań to zapraszamy do lektury! 
Poznaj małopolskie tradycje i zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia!

Siano, słoma, gałęzie jodły czy sosny, zapach grzybów, miodu, kasza, kapusta, ziarna zbóż – niewiele potrzebujesz by w święta Bożego Narodzenia poczuć klimat z czasów twoich dziadków, rodziców czy własnego dzieciństwa.

W jakim celu zaklinali oni potrawy, kładli siekierę pod stół, wyciągali źdźbła siana i słomy spod obrusa na stole wigilijnym, wychodzili po wieczerzy na zewnątrz, żeby posłuchać z której strony domu słychać ujadanie psów? Po co to wszystko? Te obyczaje to klucz do szczęścia rodziny. Sprawiały one, a przynajmniej tak kiedyś wierzono, że dzięki tym zabiegom w kolejnym roku będzie się rodzinie darzyć, wszyscy będą zdrowi i nie zabraknie im na stole dobrego jedzenia. A może warto spróbować...?

Materiał powstał dzięki pomocy Małgorzaty Oleszkiewicz i Krystyny Reinfuss-Janusz z Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie