Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kampania „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”

Zdrowie
19 stycznia 2017
Ruszyła ogólnopolska kampania „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”. Jej celem jest przekonanie Polaków do czytania i porównywania etykiet, a co za tym idzie świadomego podejścia do zagadnień żywienia.

Jak wynika z badań tylko co trzeci Polak czyta informacje na etykietach. Najczęściej jest to termin ważności produktu. Taki stan rzeczy może wskazywać na brak dostatecznej wiedzy konsumentów, która mogłaby być przydatna w trakcie zakupów i przełożyć się na wybór zdrowszej i lepszej jakości żywności. Kampania kładzie główny nacisk na trzy składniki znajdujące się w produktach spożywczych tj.  cukier, sól i tłuszcz i ma na celu uświadamianie konsumentom, że produkty tej samej kategorii i o podobnej cenie mogą mieć różną wartość odżywczą.

Kampania jest realizowana w oparciu o projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” finansowanego w oparciu o Szwajcarsko-Polski Program Współpracy.

Więcej przydatnych informacji dostępnych jest na stronie projektu:

www.zachowajrownowage.pl

Zarząd Województwa Małopolskiego dostrzegając narastający problem nadwagi i otyłości jako podstawowych czynników ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych planuje realizację programu zdrowotnego, dotyczącego zapobiegania nadwadze i otyłości wśród mieszkańców Małopolski. Zadanie zostało zgłoszone z inicjatywy społeczności lokalnej subregionu podhalańskiego i jako jedno z 46 zadań wybrane w głosowaniu mieszkańców Małopolski do realizacji w ramach I edycji Budżetu Obywatelskiego Województwa Małopolskiego. Obecnie program podlega opiniowaniu przez Agencję Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji.

 

Galeria zdjęć

Autor: PS
Tagi: ZDROWIE