Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Rozsmakuj się w ten weekend w Małopolsce

Promocja
28 czerwca 2018
08:00 01 lipca 2018
Kraków, Plac Wolnica
Chrupiący obwarzanek – symbol kulinarny Krakowa - podany z najlepszym małopolskim masłem rzuchowskim, słodkim miodem spadziowym z nowosądeckich pasiek, orzeźwiającym ogórkiem i świeżą miętą – to tylko jedna z propozycji smakowitych dań w sam raz na gorące lato, jakich będzie można spróbować podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie na placu Wolnica już w najbliższą niedzielę 1 lipca w godzinach 8-20.

Co jeszcze znajdzie się w małopolskim menu podczas festiwalu? Prym będą wiodły dania idealne na upalne dni. Z aromatycznych, dojrzałych w słońcu malin z Brzeźnej, Andrzej Polan – znany mistrz kuchni, wyczaruje zupę malinową podawaną na zimno  z kawałkami arbuza, smażonym biszkoptem, serem twarogowym i listkami mięty.

Będzie można przypomnieć sobie także wakacyjne smaki dzieciństwa i spróbować blachorzy – czyli tradycyjnych placków pieczonych na blasze. Metoda wypieku placków powoduje, że są one miejscami lekko zarumienione, chrupiące, a jednocześnie posiadają elastyczną skórkę. To wszystko sprawia, że mają specyficzny smak mlecznej bułki. Na festiwalu blachorze będą serwowane z aromatycznym farszem z dodatkiem grzybów, orzechów laskowych i suszonej śliwki. Do tego będzie można skosztować doskonale gaszącego pragnienie chłodnika z pomidorów.

Swoimi przepisami podczas pokazu gotowania i warsztatów kulinarnych będzie się dzielić także Dominika Wójciak – zwyciężczyni znanego, telewizyjnego programu kulinarnego.  Oprócz degustacji dań przygotowywanych na żywo, będzie można także zrobić zakupy  u małopolskich producentów żywności, by oddać się potem realizacji autorskich pomysłów kulinarnych we własnej kuchni.

Na uczestników festiwalu czekają także dodatkowe atrakcje. Koło gospodyń wiejskich poprowadzi warsztaty dla dzieci i dorosłych. Ponadto każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif – budce, oraz wziąć udział w zabawach i konkursach, w których będzie można wygrać małopolskie upominki.

Program

1 lipca 2018

Kraków, plac Wolnica:

8:00 Otwarcie stoisk wystawców
10:40 Oficjalne otwarcie Małopolskiego Festiwalu Smaku
11:30 Pokaz gotowania – Andrzej Polan
13:00 Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowic
13:40 Pokaz gotowania – Dominika Wójciak
14:55 Warsztaty kulinarne – Andrzej Polan 
15:40 Warsztaty kulinarne dla dzieci – Dominika Wójciak
16:55 Warsztaty kulinarne dla dorosłych  - Dominika Wójciak
17:40 Quiz wiedzy o produktach z Małopolski
18:10 Pokaz Gotowania – Andrzej Polan
19:10 Pokaz Gotowania – Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowic
19:55 Rozdanie nagród w konkursie na najsmaczniejszy produkt i zakończenie festiwalu

Dodatkowe atrakcje podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku:

  • Gif-budka
  • Warsztaty dla dzieci i dorosłych prowadzone przez Koła Gospodyń Wiejskich, podczas których będzie można nauczyć się, jak zrobić masło, ukisić kapustę, spróbować swoich sił w lepieniu pierogów, wyplataniu koszy z wikliny czy tworzeniu ozdób z siana
  • Degustacje
  • Kawiarenka
  • Bistro z grillem
  • Konkurs na najsmaczniejszy produkt
  • Internetowy quiz wiedzy o Małopolsce

Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: RMF Maxx, przewodnik Gault&Millau, a nad inauguracją MFS w Krakowie - Onet. 

 

Galeria zdjęć