Łącznie, z inicjatywy województwa, zorganizowano siedem spotkań kulinarnych. Pokazy gotowania oraz warsztaty z przygotowania dań z jagnięciny poprowadził Marcin Filipkiewicz, znany krakowski szef kuchni. Uczestnikami warsztatów, gotujących pod okiem wspaniałego kuchmistrza aromatyczne dania i potrawy, byli między innymi uczniowie klas gastronomicznych: Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych imienia Władysława Zamoyskiego w Zakopanem oraz Zespołu Szkół imienia Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej.
Warsztaty pod okiem Marcina Filipkiewicza przeprowadzono także w Małopolskiej Szkole Gościnności imienia Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach.
Żywność wysokiej jakości promowano podczas pokazu gotowania potraw charakterystycznych lokalnie. W Zatorze przyrządzano wykwintne dania z karpia zatorskiego: fileta z karpia na prażonej kapuście kiszonej, karpia pieczonego z kaszą i grzybami, roladę z karpia z rodzynkami oraz zupę z karpia.
Podobnie było w stanicy turystycznej w Brniu, gdzie kucharki z Koła Gospodyń Wiejskich ze Swarzowa przygotowały menu tradycyjnych dań wigilijnych, wśród których nie zabrakło królewskiego karpia, zasmażanej kapusty, pierogów i wypieków.
W Zakopanem, jak na stolicę Tatr przystało, uczestnicy warsztatów przygotowali potrawy i zakąski z oscypka oraz znane z tych terenów moskole. Zadaniem uczestników było także przygotowanie dwóch przystawek z bundzu w dwóch wersjach: ze świeżymi pomidorami oraz suszonymi pomidorami. Przygotowano także gołąbki z kaszy owsianej z bryndzą. W programie warsztatów znalazł się wytrawny placek z serami, inspirowany kuchnią gruzińską. Na deser przygotowano bundz wędzony w herbacie, z dodatkiem płatków kwiatowych.
Warsztaty kulinarne, w ramach których uczestnicy zgłębiali wiedzę dotyczącą dziedzictwa kulinarnego regionu, pokazały innowacyjne i kreatywne łączenie tradycyjnych, wysokiej jakości wyrobów, z pomysłami na przygotowanie wykwintnych, różnorodnych dań, potraw i zakąsek
- zauważył wicemarszałek Łukasz Smółka.