Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Było pysznie! Małopolski Festiwal Smaku w Tuchowie za nami!

Promocja
26 lipca 2021
Chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami – to tylko niektóre przysmaki, które czekały na uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tuchowie. W wydarzeniu uczestniczyła Marta Malec-Lech z zarządu województwa, radny Wojciech Skruch, Magdalena Marszałek burmistrz Tuchowa oraz Paulina Surman zastępca dyrektora Kancelarii Zarządu ds. marketingu i promocji regionu.

Po przerwie spowodowanej pandemią znów możemy się spotkać i razem rozsmakować w naszych produktach regionalnych. Promujemy nasze dziedzictwo kulinarne, produkty i potrawy przygotowane według najstarszych, tradycyjnych receptur. Małopolski Festiwal Smaku, to każdorazowo powrót do korzeni, dający możliwość skosztowania tego, co w naszym regionie jest najsmaczniejsze i najcenniejsze

- mówi marszałek Witold Kozłowski.

Szefem festiwalowej kuchni w Tuchowie był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami. Było smacznie, pysznie, radośnie i kolorowo!

W ubiegłym roku, z powodu pandemii, nie byliśmy w stanie zorganizować Małopolskiego Festiwalu Smaku, dlatego też z jeszcze większą radością jesteśmy z Państwem, z mieszkańcami Małopolski. Promujemy produkty regionalne i wszystkie potrawy, które są wykonane w sposób tradycyjny. Małopolska jest tym obszarem, który może się poszczycić wyjątkowością i jakością lokalnych potraw

- dodaje Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Podczas festiwalu odbył się między innymi konkurs na najsmaczniejszy produkt. Poniżej przedstawiamy listę laureatów w poszczególnych kategoriach:

1. Koła Gospodyń Wiejskich:

  •  I miejsce: Stowarzyszenie Nasza Dąbrówka Tuchowska za „Gołąbki z wiejskim mięsem z sosem z prawdziwków”,
  •  II miejsce: Stowarzyszenie Miłośników Karwodrzy za „Żeberka wieprzowe w żurawinie i pomidorach”,
  •  III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzemesnej za „Pierogi z serem kaszą gryczaną i miętą”,
  •  wyróżnienie: Stowarzyszenie Aktywni Lubaszowianie za „Kurczak nadziewany  sołysa”.

2. Lokalni producenci:

  • I miejsce: Octovnia Żywe Octy za „ Żywy Ocet ze śliwką wędzoną węgierką”,
  • II miejsce: Tłocznia Owoców Pawłowscy za „Kwiaty czarnego bzu w soku jabłkowym”,
  • III miejsce: Pszczeli Raj Paczółtowice „Miód koniczynowo-chabrowy”,
  • wyróżnienie: Zdrowe Chleby Marian Główka za chleb orkiszowy.

Serdecznie gratulujemy laureatom!

Całość zwieńczyły dwa koncerty zespołów Hyde Park Cover Band i Totentanz.

Na festiwal przybyły tłumy mieszkańców, którzy mieli okazję posmakowania specjałów małopolskiej kuchni. Dodajmy, że po Tuchowie Małopolski Festiwal Smaku zagości jeszcze w Wygiełzowie, Miechowie i Krynicy- Zdrój. 

Galeria zdjęć