Tegorocznym tematem przewodnim konkursu była suska sechlońska – wędzona śliwka. Temat konkursu wybrany został nieprzypadkowo. Małopolska jest regionem, w którym wciąż dużą wagę przywiązuje się do tradycji. To tutaj nadal żywe są zwyczaje ludowe, zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami.
Województwo Małopolskie poszukuje możliwości podniesienia wartości tych produktów, które przyczyniają się do stworzenia różnorodności i stanowią część bogactwa kulturowego małopolskich obszarów wiejskich. Suska sechlońska jako małopolski produkt regionalny, o oryginalnej recepturze i chronionym oznaczeniu geograficznym jest dumą czterech małopolskich gmin: Laskowej, Iwkowej, Łososiny Dolnej i Żegociny. Spotkanie ze śliwką to nie tylko kontakt z doskonałym smakiem, tradycją kulinarną, ale i z legendą. Suszona śliwka to popularny składnik wielu polskich potraw, takich jak: pierogi, bigosy, zupy – zwłaszcza wigilijne. To doskonały dodatek do mięs, sosów, a także do wypieku ciast i ciasteczek.
Dania przygotowane przez konkurujące drużyny zostały poddane skrupulatnej ocenie przez profesjonalne jury. Oceniono nie tylko smak potraw, ale jej oryginalność, sposób prezentacji, przygotowanie oraz organizację pracy w kuchni. Udział w konkursie daje uczestnikom możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów w duchu zdrowej rywalizacji, a organizatorom wyłonienie ukrytych talentów w dziedzinie sztuki kulinarnej. W ten sposób wszyscy wygrywają – mówił Jerzy Niedenthal, dyrektor Małopolskiej Szkoły Gościnności.
Spośród uczestników z Polski, Francji, Hiszpanii i Węgier wyłoniono trzy zwycięskie drużyny. Pierwsze miejsce zajęli Emil Kasprzycki i Michał Kurek z Technikum Turystyczno – Gastronomicznego Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach, drugie - Bartosz Starnawski i Nikola Bielawska z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie, a trzecie - Ezequiel Peñarroya Diez i Jordi Carbonell Asensio z Institut Joan Ramon Benaprès w Sitges w Hiszpanii.
W trakcie trwania Konkursu, oprócz gwarantowanych emocji związanych z oczekiwaniem na ogłoszenie najlepszych drużyn, organizatorzy zapewnili moc atrakcji m.in. wykład „Potrójna pokusa...czyli barwa, zapach i smak jedzenia w opinii chemika” przygotowany przez dr. hab. Andrzeja Danela z Wydziału Technologii Żywności Zakładu Chemii i Syntezy Organicznej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, pokaz Carvingu, pokaz kulinarny w wykonaniu kucharza krakowskiej restauracji NOLIO Petera Pospisila oraz spotkanie z kucharzem, podróżnikiem, bloggerem i youtuberem związanym z czasopismem kulinarnym KUKBUK - Bartkiem Kieżunem – krakowskim makaroniarzem.
Zmaganiom kucharzy podczas tegorocznej edycji konkursu kibicowała wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Małopolskiego Iwona Gibas oraz radni województwa Stanisław Bisztyga, Robert Bylica i Filip Kaczyński.