Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Podróże ze smakiem – w rytmie eko!

Turystyka
26 sierpnia 2021
Podróże w rytmie eko to nie tylko niespieszne odkrywanie nowych miejsc, pięknych krajobrazów, bliski kontakt z naturą, ale także poznawanie regionu od kuchni – dosłownie i w przenośni. Smak to zmysł, który pozwala nam nie tylko poznać lepiej specyfikę, tradycję kulinarną i kulturę stołu odwiedzanego miejsca, ale też czyni naszą podróż o wiele przyjemniejszą.

Małopolska jest pełna smaków i aromatów, które cieszą i dają się zapamiętać na długo, a ich różnorodność sprawia, że nie mogą się znudzić. Dlatego zapraszamy w kulinarną ekopodróż po Małopolsce…

Co decyduje o wyjątkowości lokalnych produktów? Przede wszystkim to, że są wytwarzane z ogromnym zaangażowaniem, manufakturowo, w oparciu o tradycyjne receptury, naturalnie i z sercem. Smak, zapach, wartość produktów, ich świeżość wypływa wprost z natury i walorów lokalnych ziem…

- mówi Iwona Gibas z Zarządu Województwa.

Częstym problemem podróżnika jest odnalezienie prawdziwych lokalnych smaków wśród bogatej oferty gastronomicznej. W pierwszej kolejności warto poszukiwać w restauracjach, na bazarach i sklepowych półkach produktów regionalnych z unijnymi certyfikatami. Wśród nich znajdują się krakowskie obwarzanki, oscypek, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie i 11 innych specjałów o wyjątkowych walorach smakowych.

Obok produktów regionalnych w Małopolsce funkcjonuje ponad 240 produktów tradycyjnych, czyli produktów rolnych, spożywczych oraz napojów, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiących element dziedzictwa kulturowego regionu. Opatrzone znakiem Produkt Tradycyjny z Małopolski kuszą wybitnym smakiem i aromatem

– dodaje Iwona Gibas.

Prawdziwymi ambasadorami małopolskiego smaku są też produkty i miejsca oznaczone znakiem Dziedzictwo Kulinarne Małopolska z charakterystyczną białą czapką kucharską w towarzystwie noża i widelca na niebieskim tle. To lokalne oznakowanie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Od członków sieci regionalnej wymaga się „powiązania z regionem”, co oznacza między innymi specjalizowanie się w produktach lokalnych stanowiących część kulinarnego dziedzictwa. Produkty te podlegają procesowi certyfikacji, przez co i jakość jest gwarantowana. Na liście znalazły się gospodarstwa rolne i agroturystyczne, rybackie, pasieczne, winnice, bacówki i inni lokalni producenci. Odwiedzając miejsca, które otrzymały certyfikat i kosztując ich specjałów mamy pewność, że próbujemy czegoś wyjątkowego, o wysokiej jakości i ściśle powiązanego na Małopolską. Tu znajdziesz listę miejsc, których warto poszukiwać podczas wycieczek po Małopolsce.

Wiadomym jest, że ważne jest nie tylko co jemy, ale też w jakim otoczeniu. Posiłki spożywane w dobrym towarzystwie, w pięknych wnętrzach, w nastrojowych  miejscach z klimatem smakują dużo lepiej. Planując kulinarną wycieczkę po Małopolsce polecamy podążyć „Małopolskim szlakiem smakoszy”. Karczmy znajdujące się na tym szlaku są mocno osadzone w tradycji regionu nie tylko poprzez lokalne produkty i receptury dań ale także wystrój i otoczenie. Rozsiane po różnych zakątkach Małopolski  reprezentują różne style i specjalności lokalne. Znajdziemy w nich dania z kuchni grup etnicznych: Górali Podhalańskich, Beskidzkich i Pienińskich, Pogórzan, Lachów, Łemków i Krakowiaków. Jedno jest pewne – wszystkie ucieszą nasze podniebienia. Pełną listę karczm na szlaku odnaleźć można tutaj.

Uzupełnieniem szlaku smakoszy jest Szlak „Wieś dla smakoszy”. Na tej trasie znajdują się miejsca, gdzie przeżycia kulinarne wzmacniane są niezwykłą, sielską aurą, gdzie można nie tylko doświadczyć przyjemności smakowych, kontaktu z przyrodą, ale także poznać lokalnych rolników i producentów, którzy wytwarzają smakołyki z pasją i poświęceniem.

Uzupełnieniem smakowitej wędrówki będzie wizyta na Małopolskim szlaku winnym, który aktualnie skupia 45 winnic. W regionie bardzo prężnie rozwija się oferta enoturystyczna i winiarstwo. Na południowych zboczach wzgórz w okolicach Tranowa i Krakowa uprawia się winorośl, której soczyste i aromatyczne owoce przerabia się na szlachetne trunki. Z powodzeniem konkurują one z tymi, pochodzącymi z tradycyjnych winiarskich regionów europejskich. W winnicach można nie tylko kosztować wina, ale także aktywnie wypoczywać i relaksować się blisko natury w cudnych okolicznościach przyrody. O małopolskich winnicach i ich ofercie dowiesz się więcej zaglądając tutaj.

Poszukując dodatkowych inspiracji na smakowanie Małopolski możecie zawsze liczyć na Maję
i Bartosza – ambasadorów kampanii Małopolska - poznajmy się! Na poznajmysie.malopolska.pl sprawdźcie, jakie kulinarne miejsca szczególnie Wam polecają.

Planując wyprawy, także te kulinarne pamiętajcie o przewodnikach: Podróżuj po Małopolsce w rytmie eko. Dzięki nim zaplanujesz każdą ekowędrówkę po Małopolsce – także tę ze smakiem!

Galeria zdjęć