Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Cały tydzień z Kraków Green Film Festival

Środowisko
19 sierpnia 2019
Najciekawsze światowe filmy dotyczące środowiska, warsztaty, kuchnia i zabawy dla najmłodszych – od 18 do 25 sierpnia trwa Krakow International Green Film Festival, prawdziwe święto miłośników kina i życia zgodnie z rytmem naszej planety. Województwo Małopolskie jest partnerem głównym tego wydarzenia.

Przy bulwarze Czerwieńskim przez cały okres trwania festiwalu będzie można zajrzeć do namiotu ekoMałopolska i skorzystać z takich atrakcji, jak wirtualna wyprawa rowerowa po regionie, degustacje domowych przetworów i wód mineralnych czy warsztaty, na których można uszyć woreczek na zakupy wielokrotnego użytku, poznać sposoby na życie zero waste oraz... ukisić ogórki doskonałe.

Działanie na rzecz ochrony środowiska kojarzy się zwykle z dużymi przedsięwzięciami, jak choćby wymiana pieca węglowego. Tymczasem w rzeczywistości to, jak wpływamy na kondycję naszej planety, zależy od setki drobnych codziennych zwyczajów. Woreczki na owoce i warzywa zamiast plastikowych „zrywek”, rower zamiast emitującego spaliny samochodu – te zachowania pomnożone przez ponad trzy miliony mieszkańców Małopolski naprawdę czynią świat wokół nas lepszym i cieszę się, że Green Film Festival będzie okazją, aby do nich zachęcić

– mówi Tomasz Urynowicz, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego.

Tegoroczny Krakow International Green Film Festival (KIGFF) potrwa od 18 do 25 sierpnia, a każdy dzień został poświęcony osobnemu zagadnieniu.

Niedziela (18 sierpnia) będzie dedykowana zmianom klimatu. Na festiwalowych ekranach wyświetlone zostaną tego dnia takie filmy, jak niemiecki „The fight for Arctic” czy amerykański „Invisible blanket”. W namiocie ekoMałopolski u wylotu ulicy Smoczej, otwartym od godz. 15.00 do 20.00, będzie można wyruszyć na wirtualną wycieczkę po trasach rowerowych VeloMałopolska. Pozwoli na to rower podłączony do trenażera i ekranu, na którym będą wyświetlane widoki z najpiękniejszych tras rowerowych regionu. Amatorzy dwóch kółek będą mogli zaopatrzyć się także w mapki rowerowe i okolicznościowe gadżety.

Poniedziałkowi (19 sierpnia) przyświeca hasło „Woda życia”. Filmom o tej tematyce, m.in. słynnemu francuskiemu „The sound of water”, towarzyszyć będą specjalne atrakcje w namiocie ekoMałopolski. Od godziny 12.00 do 22.00 będzie można próbować wód mineralnych: Wysowianki i Piwniczanki, poznać ich właściwości, obejrzeć wystawę archiwalnych fotografii oraz starych szklanych butelek, a także wziąć udział w konkursach i testach z nagrodami.

Trzeci dzień festiwalu (wtorek 20 sierpnia) pod hasłem „Planeta plastiku” w namiocie ekoMałopolska poświęcony został tematyce zero waste, czyli życia bez produkowania zbędnych odpadów i śmieci. Od godz. 14.00 do 16.00 potrwają warsztaty szycia ekologicznych woreczków na żywność, a o 16.30 rozpoczną się kolejne zajęcia: „Praktyczne zastosowanie słoików”. W każdych warsztatach może wziąć udział maksymalnie 20 osób. Godz. 18.00 do 20.00 to czas na quizy i konkursy z nagrodami, dotyczące tematyki ochrony przyrody.

Środa (21 sierpnia) na KIGFF poświęcona została poważnemu problemowi katastrof ekologicznych. Na pokazach specjalnych zobaczymy tego dnia polskie filmy „Pierwsza doba bez smogu”, „Smog po góralsku” i „PM 2,5”, a w namiocie ekoMałopolska będzie można uzyskać konkretną pomoc i wiedzę. Od godz. 15.00 do 22.00 będzie działał punkt informacyjny dotyczący pozyskiwania dofinansowań do działań termomodernizacyjnych z ekspertem, który doradzi jak wymienić źródło domowego ogrzewania. Do dyspozycji będą także pracownicy prowadzonego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego projektu „LIFE – Małopolska w zdrowej atmosferze”, których można zapytać m.in. o szczegóły uchwały antysmogowej i wynikające z niej zakazy i nakazy. Aby uprzyjemnić poważna tematykę, w namiocie nie zabraknie zabaw i quizów, prezentacji oczyszczaczy powietrza, a najmłodsi mogą liczyć na malowanie twarzy.

Dzika przyroda i ginące gatunki to bohaterowie piątego dnia KIGFF. Na ekranie zagości w czwartek (22 sierpnia) m.in. film zakopiańskiego fotografa, dziennikarza i filmowca Bartka Solika „Pieszo dookoła Tatr”. Na stoisku ekoMałopolski przez cały dzień można brać udział w warsztatach przyrodniczych, dotyczących fauny i flory regionu. Cykl rozpocznie się o godz. 15.00 zajęciami poświęconymi czynnej ochronie owadów i nauce wykonania domków dla nich. Przeznaczone zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, zajęcia o godz. 16.00 odsłonią przed widzami sieć powiązań i zależności w przyrodzie z uwzględnieniem gatunków zagrożonych. Od godz. 17.00 można się nauczyć, jak pomóc przyrodzie w otoczeniu człowieka i robić m.in. budki dla ptaków i nietoperzy oraz domki dla jeży. O godz. 18.00 rozpoczną się zajęcia plastyczne – ozdabianie koszulek i toreb motywami zagrożonych wyginięciem gatunków zwierząt i roślin. Dzień zakończy przygotowanie ogromnej kolorowanki z mozaiką dzikiej przyrody – start o godz. 19.00.

Piątek (23 sierpnia) będzie na KIGFF dniem poświęconym zagadnieniom ekologicznej i nieekologicznej produkcji żywności z polskim filmem Edyty Adamczak „Eatself” w programie. Namiot ekoMałopolski będzie pachniał tego dnia miodem i lawendą. Od południa do godz. 22.00 właściciele Pasieki Morawscy, autorzy "Wielkiej Encyklopedii Pszczelarstwa", będą opowiadać o życiu i hodowli pszczół i częstować różnymi rodzajami miodu. Atrakcją stoiska stanie się przeszklony ul, a na godz. 14.00 i 15.00 zaplanowano warsztaty robienia świec z wosku pszczelego. Tuż obok goście z Lavendziarni Stoki 6 będą opowiadać o właściwościach pachnących kwiatów i prezentować produkty wykonane z ich użyciem, w tym cieszący się coraz większą popularnością tonizujący i odświeżający hydrolat lawendowy.

W sobotę i niedzielę (24 i 25 sierpnia), w dniach gali finałowej i prezentacji nagrodzonych filmów, Miasteczko Festiwalowe przemieni się w Vege Fiestę – wielki kiermasz jedzenia wegańskiego i wegetariańskiego. Do tych klimatów dostosuje się także ekoMałopolska. Od godz. 12.00 do 22.00 potrwają warsztaty i degustacje dotyczące najcenniejszych produktów spożywczych z Małopolski. Będzie można skosztować i kupić konfitury oraz soki wytwarzane metodami przyjaznymi środowisku, powietrze wypełni zapach pieczonych gofrów, a miłośnicy kiszonych ogórków nie mogą ominąć warsztatów, na których poznają przepis na kiszone doskonałe. Tego dnia Lavendziarnia Stoki 6, zaprezentuje lawendę kulinarną i sposoby jej zastosowania.

Ale to nie koniec atrakcji, gdyż już jesienią filmy festiwalowe będą mogli obejrzeć mieszkańcy 10 miast Małopolski podczas specjalnego cyklu pokazów.

Dokładny program poszczególnych dni festiwalu można sprawdzić na stronie: www.greenfestival.pl

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM