- Określenia caban używano kiedyś mówiąc o pasterzu. Szkoda, że z czasem to określenie nabrało negatywnego zabarwienia. Mam nadzieję, że dzięki Waszej potrawie to się zmieni – powiedział członek Zarządu Wojciech Kozak, witając przedstawicieli powiatu chrzanowskiego i pracowników chrzanowskiej restauracji „Stare Mury”. Prezentacji pretendującej do miana małopolskiego produktu tradycyjnego potrawy dokonali Janusz Kawala, sekretarz Powiatu Chrzanowskiego oraz Małgorzata Wojar z Wydziału Promocji i Funduszy Budżetowych w Chrzanowie.
Historia ziemniaka po cabańsku sięga już XVIII wieku i wywodzi się cabanów (pasterzy), dla których ziemniak po cabańsku były podstawową potrawą przyrządzaną na zakończenie każdego dnia pracy. Ich tradycja przekazywana z pokolenia jest wyjątkowa nie tylko ze względu na skład potrawy, ale przede wszystkim ze względu na sposób przygotowania – w gronie rodziny i przyjaciół. Skład, sposób przygotowania i smak potrawy przetrwał do dziś, o czym zapewniali członków Rady także pracownicy restauracji „Stare Mury”, w której ziemniak po cabańsku serwowane są od już od pięciu lat. Warstwowo ułożone ziemniaki, cebula, marchew, produkty mięsne (kiełbasa i boczek), pietruszka i przyprawy przykryte liśćmi kapustą i kawałkiem darni to przepis na ziemniaka po cabańsku, który używany jest do dziś na ziemi chrzanowskiej. Promocja produktu na terenie powiatu chrzanowskiego rozpoczęła się w 2006 podczas Targów Przedsiębiorczości i Pracy Małopolski Zachodniej. Potem ziemniak po cabańsku doczekały się własnego festiwalu, który od 2008 roku wpisał się na stałe w organizowane corocznie Dni Powiatu Chrzanowskiego. Potrawa odniosła także liczne sukcesu w Małopolskim Festiwalu Smaku. Nazwa produktu została wybrana przez mieszkańców powiatu w głosowania na łamach tygodnika „Przełom” w 2005 roku. Prezentacja produktu i jego smak sprawiły, że członkowie Rady jednogłośnie przyjęli wniosek o wpisanie ziemniaka po cabańsku na listę projektów tradycyjnych w Małopolsce. Teraz nominacja czeka na zatwierdzenie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzisiejsze spotkanie było także okazją do podsumowania czteroletniej pracy Rady. Dziękując jej członkom za zaangażowanie i pracę jej członkowie otrzymali od członka Zarządu Wojciecha Kozaka pamiątkowe podziękowania i dyplomy. Z kolei dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geologii Aneta Helak – Świechowska podsumowała wyniki prac Rady w 2010 roku, w którym na listę produktów tradycyjnych Małopolski trafiło aż 10 nowych produktów. Cztery kolejne wnioski czekają już w kolejce na wpis w Ministerstwie. Są wśród nich m.in. sernik jurajski i karp zatorski wędzony.
(mkraw)