To była pierwsza tego typu wizyta w naszym regionie, będącym najmłodszym polskim członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Dziś Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska liczy już 33 członków. Podczas trzydniowej wizyty goście z południowo-zachodniego zakątka naszego kraju odwiedzili 13 małopolskich firm:
1. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel
2. Gospodarstwo Ekologiczne „Pszczółki” Agnieszka Król
3. Kopalnia Soli Wieliczka S.A.
4. Rzepka Janina - Firma Produkcyjno – Handlowo – Usługowa
5. Obiekt pasterski ”Bacówka u Jancoka”
6. Eko-Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków
7. Chatka Włóczykija Gospodarstwo Agroturystyczne Adama Gancarka
8. Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys, Jamna
9. P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer
10. Restauracja „Bartna Chata” Gospodarstwo Pasieczne Sadecki Bartnik
11. Uzdrowisko Wysowa S.A.
12. Stary Dom Zdrojowy w Wysowej
13. Winnica Zadora
Dodatkowo mieli okazję posmakować produktów pochodzących z:
• Tłoczni Owoców Pawłowski Antoni Marcin Pawłowski,
• Gospodarstwa Wolica Danuta Rybska
• Gospodarstwa Pasiecznego „Kószka” Piotr Kołacz,
• Gospodarstwa Rolnego Kochniarczyk Zbigniew
Wizyta gości z Opolszczyzny będzie niewątpliwie przyczynkiem do częstszych spotkań ze smakiem. Wydarzenie to było szansą do nawiązania kontaktów biznesowych, które przełożą się na rozwój danych przedsiębiorstw oraz promocję naszego regionu poza jego granicami. A Małopolska ma się czym pochwalić – to gościnne, pełne smaku, kultury i tradycji miejsce, do którego zawsze warto wracać, by odkrywać i smakować je wciąż na nowo.
Przypomnijmy, że Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu przede wszystkim promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Od lipca 2014 roku Małopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która istnieje od 1995 r. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy, ma też na celu zachowanie i rozwój tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla regionów. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne można traktować jako specyficzny „znak jakości” dla żywności lokalnej, ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej.