Wydarzenia - Mini lista wydarzeń
 
Trwają przygotowania do wielkiej i smakowitej podróży po Małopolsce. Ta wyprawa będzie pełna niespodzianek. Od Wieliczki, przez Oświęcim, Wadowice, Miechów, Nowy Targ, Tarnów, Stary Sącz rozciąga się trasa kulinarnych doznań. Wytyczają ją niezwykłe aromaty i tradycyjne smaki. Już niedługo wyruszamy w drogę po raz jedenasty!
Przez trzy dni płyta Rynku Głównego w Krakowie zamieni się w ogromny jarmark wielkanocny. Na stoiskach producentów żywności prezentowane będą świąteczne dania i produkty tradycyjne. Będzie można zakupić m.in.: tradycyjny żurek wielkanocny, jaja serwowane na różne sposoby, smakowite wędliny domowej produkcji oraz wiele innych regionalnych przysmaków.
Niemal w przededniu Świąt Bożego Narodzenia – wielkie święto małopolskiego smaku na krakowskim Rynku Głównym. Już w najbliższy weekend (19 – 21 grudnia) odbędzie się Wigilijny Małopolski Smak. Świąteczne specjały z regionu, lokalni producenci żywności, tradycyjne wigilijne potrawy, świąteczne smaki w zupełnie nowych, zaskakujących interpretacjach – to wszystko da odwiedzającym przedsmak świąt i zarazem sprawi, że nabierzemy na święta jeszcze większego apetytu.
Mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej to zdaniem jurorów najlepszy małopolski produkt jubileuszowej 10. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, który miał swój finał w sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica w Krakowie.
Lody fasolowe, gęś po królewsku, niedźwiedzie sakiewki, baran po szczawnicku, orzechowa podkówka – to tylko część małopolskich specjałów, które do stolicy Małopolski przyjadą z Wieliczki, Wadowic, Oświęcimia, Tarnowa, Miechowa, Nowego Targu i Starego Sącza. Wszystko z okazji wielkiego finału 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w najbliższą sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica.
Ostatni smakowity półfinał zawitał do grodu św. Kingi. Eksperci kulinarni oraz publiczność Starego Sącza wybierali najlepsze specjały z subregionu sądeckiego. Były degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, warsztaty i pokazy oraz wspólne gotowanie z udziałem przedstawicieli władz województwa i Starego Sącza.
 
 


Polecamy
W 2013 roku Samorząd Województwa Małopolskiego pozyskał Partnera Strategicznego Małopolskiego Festiwalu Smaku, który umożliwił stworzenie całorocznego systemu sprzedaży małopolskich produktów tradycyjnych, regionalnych i znanych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. 6 sierpnia 2013 roku Województwo Małopolskie podpisało Porozumienie o współpracy z siecią Delikatesów Alma w tym zakresie. Od 2013 roku w Delikatesach Alma w całej Polsce można kupić małopolskie produkty tradycyjne i regionalne pod wspólną marką „Małopolski Smak”.
Prezentujemy listę miejsc stałej sprzedaży małopolskich rarytasów: produktów regionalnych, tradycyjnych oraz tych znanych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wskazujemy także, gdzie szukać informacji o produktach dostępnych sezonowo lub na zamówienie. Podpowiadamy, dokąd i kiedy udać się, by popróbować legendarnych specjałów alkoholowych.
Różnorodność Małopolski dostrzegana jest na każdym kroku. To po pierwsze odmieność geograficzna poszczególnych jej części, począwszy od Podhala i Tatr, aż po piaski Pustyni Błędowskiej. To zróżnicowanie widać w rozmaitych aspektach: architekturze, odmiennych tradycjach, a nawet różnicach religijnych. Małopolska różnorodność jest dostrzegalna także poprzez to co pojawia się na naszych stołach.
Oscypki robić to trudna sztuka. Słuchaj rad starego bacy i bierz się do roboty. Na początek zagoń  owce do zagrody!
 
Przeskocz do głównej zawartości

Małopolski Smak