Wydarzenia - Mini lista wydarzeń
 
Przez trzy dni płyta Rynku Głównego w Krakowie zamieni się w ogromny jarmark wielkanocny. Na stoiskach producentów żywności prezentowane będą świąteczne dania i produkty tradycyjne. Będzie można zakupić m.in.: tradycyjny żurek wielkanocny, jaja serwowane na różne sposoby, smakowite wędliny domowej produkcji oraz wiele innych regionalnych przysmaków.
Niemal w przededniu Świąt Bożego Narodzenia – wielkie święto małopolskiego smaku na krakowskim Rynku Głównym. Już w najbliższy weekend (19 – 21 grudnia) odbędzie się Wigilijny Małopolski Smak. Świąteczne specjały z regionu, lokalni producenci żywności, tradycyjne wigilijne potrawy, świąteczne smaki w zupełnie nowych, zaskakujących interpretacjach – to wszystko da odwiedzającym przedsmak świąt i zarazem sprawi, że nabierzemy na święta jeszcze większego apetytu.
Mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej to zdaniem jurorów najlepszy małopolski produkt jubileuszowej 10. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, który miał swój finał w sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica w Krakowie.
Lody fasolowe, gęś po królewsku, niedźwiedzie sakiewki, baran po szczawnicku, orzechowa podkówka – to tylko część małopolskich specjałów, które do stolicy Małopolski przyjadą z Wieliczki, Wadowic, Oświęcimia, Tarnowa, Miechowa, Nowego Targu i Starego Sącza. Wszystko z okazji wielkiego finału 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w najbliższą sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica.
Ostatni smakowity półfinał zawitał do grodu św. Kingi. Eksperci kulinarni oraz publiczność Starego Sącza wybierali najlepsze specjały z subregionu sądeckiego. Były degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, warsztaty i pokazy oraz wspólne gotowanie z udziałem przedstawicieli władz województwa i Starego Sącza.
Zapraszamy w najbliższą niedzielę na starosądecki rynek, gdzie w tym roku po raz pierwszy zostanie zorganizowany jeden z lokalnych półfinałów Małopolskiego Festiwalu Smaku. Na mieszkańców i turystów czekać będą regionalne i tradycyjne dania i potrawy wśród których nie zabraknie miodów, a także wyśmienitych owoców pochodzących z okolicznych sadów.
 
 
Polecamy
Prezentujemy listę miejsc stałej sprzedaży małopolskich rarytasów: produktów regionalnych, tradycyjnych oraz tych znanych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wskazujemy także, gdzie szukać informacji o produktach dostępnych sezonowo lub na zamówienie. Podpowiadamy, dokąd i kiedy udać się, by popróbować legendarnych specjałów alkoholowych.
Różnorodność Małopolski dostrzegana jest na każdym kroku. To po pierwsze odmieność geograficzna poszczególnych jej części, począwszy od Podhala i Tatr, aż po piaski Pustyni Błędowskiej. To zróżnicowanie widać w rozmaitych aspektach: architekturze, odmiennych tradycjach, a nawet różnicach religijnych. Małopolska różnorodność jest dostrzegalna także poprzez to co pojawia się na naszych stołach.
Poznaj bogactwo smakowe serwowane w  karczmach regionalnych Małopolski. Zapraszamy do zapoznania się z rekomendowanymi restauracjami regionalnymi!
Oscypki robić to trudna sztuka. Słuchaj rad starego bacy i bierz się do roboty. Na początek zagoń  owce do zagrody!
 
Przeskocz do głównej zawartości

Małopolski Smak