Wydarzenia
 
2014-08-21
Lody fasolowe, gęś po królewsku, niedźwiedzie sakiewki, baran po szczawnicku, orzechowa podkówka – to tylko część małopolskich specjałów, które do stolicy Małopolski przyjadą z Wieliczki, Wadowic, Oświęcimia, Tarnowa, Miechowa, Nowego Targu i Starego Sącza. Wszystko z okazji wielkiego finału 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w najbliższą sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica.
2014-07-21
Ostatni smakowity półfinał zawitał do grodu św. Kingi. Eksperci kulinarni oraz publiczność Starego Sącza wybierali najlepsze specjały z subregionu sądeckiego. Były degustacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, warsztaty i pokazy oraz wspólne gotowanie z udziałem przedstawicieli władz województwa i Starego Sącza.
2014-07-18
Zapraszamy w najbliższą niedzielę na starosądecki rynek, gdzie w tym roku po raz pierwszy zostanie zorganizowany jeden z lokalnych półfinałów Małopolskiego Festiwalu Smaku. Na mieszkańców i turystów czekać będą regionalne i tradycyjne dania i potrawy wśród których nie zabraknie miodów, a także wyśmienitych owoców pochodzących z okolicznych sadów.
2014-07-14
W niedzielę, 13 lipca przez cały dzień w Nowym Targu można było smakować tradycyjnych i regionalnych specjałów z całą gamą podhalańskich serów na czele. Dla mieszkańców miasta i gości gotowali kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, blogerzy oraz wicemarszałek Wojciech Kozak i burmistrz Nowego Targu Marek Fryźlewicz.
2014-07-11
W najbliższą niedzielę (13 lipca) zapraszamy na nowotarski rynek na kolejny półfinał 10 Małopolskiego Festiwalu Smaku. Na mieszkańców i turystów czekać będą regionalne i tradycyjne dania i potrawy wśród których prym będzie wiodła cała gama podhalańskich serów.
Przyjdź i zobacz jak w festiwalowej kuchni radzą sobie restauratorzy, blogerzy, a także samorządowcy.
2014-07-07

Gęś królewska przygotowana przez Gospodarstwo Ekologiczne Danuty Król z Niezwojowic zdobyła Grand Prix miechowskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku. Mimo upalnej niedzieli (06.07) na miechowskim rynku pojawiły się tłumy mieszkańców, by kosztować smaków z północnej Małopolski, a także rozkoszować się atrakcjami muzycznymi przygotowanymi specjalnie na ten cel.

2014-07-04
Zapraszamy w najbliższą niedzielę na miechowski rynek. Będzie smacznie i muzycznie. Na przybyłych gości czekają regionalne i tradycyjne dania i potrawy wśród których prym będą wiodły te przygotowane z wykorzystaniem kapusty charsznickiej.
 
 
Polecamy
Prezentujemy listę miejsc stałej sprzedaży małopolskich rarytasów: produktów regionalnych, tradycyjnych oraz tych znanych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wskazujemy także, gdzie szukać informacji o produktach dostępnych sezonowo lub na zamówienie. Podpowiadamy, dokąd i kiedy udać się, by popróbować legendarnych specjałów alkoholowych.
Różnorodność Małopolski dostrzegana jest na każdym kroku. To po pierwsze odmieność geograficzna poszczególnych jej części, począwszy od Podhala i Tatr, aż po piaski Pustyni Błędowskiej. To zróżnicowanie widać w rozmaitych aspektach: architekturze, odmiennych tradycjach, a nawet różnicach religijnych. Małopolska różnorodność jest dostrzegalna także poprzez to co pojawia się na naszych stołach.
Poznaj bogactwo smakowe serwowane w  karczmach regionalnych Małopolski. Zapraszamy do zapoznania się z rekomendowanymi restauracjami regionalnymi!
Oscypki robić to trudna sztuka. Słuchaj rad starego bacy i bierz się do roboty. Na początek zagoń  owce do zagrody!
Produkty tradycyjne – są to produkty rolne i środki spożywcze, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za metody te uważa się metody wykorzystywane, od co najmniej 25 lat.
„Degustacje wszystkich małopolskich produktów regionalnych, pokazy, quizy dla publiczności oraz konkursy dla dzieci – to wszystko odbywać się będzie na stoisku Województwa Małopolskiego, które odwiedzi 20 imprez plenerowych w całej Małopolsce. Podczas tych wydarzeń mieszkańcy naszego regionu będą mogli zapoznać się oraz zasmakować wszystkich 10 małopolskich produktów regionalnych: bryndzy podhalańskiej, oscypka, redykołki, karpia zatorskiego, jabłek łąckich, suchej sechlońskiej, chleba prądnickiego, obwarzanka krakowskiego, kiełbasy Lisieckiej oraz fasoli „Piękny Jaś”, których obszar wytwarzania, nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione certyfikatem Unii Europejskiej.”
 
Przeskocz do głównej zawartości

Małopolski Smak