Wydarzenia
 
W dniach 18 - 20 grudnia na krakowskim Rynku odbędzie się Wigilijny Małopolski Smak – wydarzenie promujące bożonarodzeniowe produkty i dania pochodzące z całego regionu. Na stoiskach producentów żywności pojawią się wyśmienite produkty regionalne, tradycyjne i te znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Kiełbasa Krakowska Sucha Stanisława Mądrego z Nowej Wsi  Szlacheckiej zdobyła Grand Prix 11 edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Drugie miejsce powędrowało do Pani Izabeli Grądalskiej z Gorlic za baraninę gajowego, trzecie zaś do firmy Stanpol z Młoszowej za roladę z indyka.
Koniec wakacji warto zaplanować w Krakowie! 29 i 30 sierpnia swoje kroki koniecznie trzeba skierować w stronę Kazimierza, na plac Wolnica. Będzie pysznie! A to za sprawą zakończenia tegorocznej kulinarnej podróży po regionie.
Ostatnim przystankiem na trasie tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku był Stary Sącz. O tytuł najlepszych wyrobów i awans do krakowskiego finału rywalizowali w Starym Sączu producenci z powiatów nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego. Wyboru najlepszych smaków tej części regionu dokonała komisja konkursowa, a także mieszkańcy miasta i turyści, którzy w niedzielę odwiedzili starosądecki rynek.
Przedostatnim przystankiem na trasie tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku był Tarnów. O tytuł najlepszych wyrobów i awans do krakowskiego finału rywalizowali w Tarnowie  producenci z powiatów tarnowskiego, dąbrowskiego, bocheńskiego i brzeskiego. Wyboru najlepszych smaków tej części regionu dokonała komisja konkursowa, a także mieszkańcy miasta i turyści, którzy w niedzielę odwiedzili tarnowski rynek.

Podczas nowotarskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku wybrano osiem potraw i produktów, które będą reprezentować Podhale na wielkim finale w Krakowie. Swoje produkty prezentowało 20 wystawców z powiatu nowotarskiego i tatrzańskiego. Pod dostatkiem było serów, wędlin, miodu, pierogów, zup, w tym bryndzowej i grzybowej, jagnięciny, pstrąga jak i wielu innych przysmaków.

 
 


Polecamy
W 2013 roku Samorząd Województwa Małopolskiego pozyskał Partnera Strategicznego Małopolskiego Festiwalu Smaku, który umożliwił stworzenie całorocznego systemu sprzedaży małopolskich produktów tradycyjnych, regionalnych i znanych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. 6 sierpnia 2013 roku Województwo Małopolskie podpisało Porozumienie o współpracy z siecią Delikatesów Alma w tym zakresie. Od 2013 roku w Delikatesach Alma w całej Polsce można kupić małopolskie produkty tradycyjne i regionalne pod wspólną marką „Małopolski Smak”.
Prezentujemy listę miejsc stałej sprzedaży małopolskich rarytasów: produktów regionalnych, tradycyjnych oraz tych znanych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wskazujemy także, gdzie szukać informacji o produktach dostępnych sezonowo lub na zamówienie. Podpowiadamy, dokąd i kiedy udać się, by popróbować legendarnych specjałów alkoholowych.
Różnorodność Małopolski dostrzegana jest na każdym kroku. To po pierwsze odmieność geograficzna poszczególnych jej części, począwszy od Podhala i Tatr, aż po piaski Pustyni Błędowskiej. To zróżnicowanie widać w rozmaitych aspektach: architekturze, odmiennych tradycjach, a nawet różnicach religijnych. Małopolska różnorodność jest dostrzegalna także poprzez to co pojawia się na naszych stołach.
Oscypki robić to trudna sztuka. Słuchaj rad starego bacy i bierz się do roboty. Na początek zagoń  owce do zagrody!
 
Przeskocz do głównej zawartości

Małopolski Smak